fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą. Dlaczego chlebek bananowy opada?

Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą.

Za każdym razem kiedy wydaje mi się, że lepiej być już nie może, powstaje taki oto obłędny chlebek bananowy na bogato. Mięciutki, wilgotny, z dużą ilością chrupiących orzechów i kawałków gorzkiej czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć. Kroimy go, kiedy jeszcze jest ciepły do mleka, kakao, herbaty lub mocnej kawy na drugie śniadanie. Jeżeli jednak u Was zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie go przechowywać w temperaturze pokojowej nawet 3 dni, najlepiej zawinięty w papier lub folię aluminiową, żeby nie obsychał.

Poza tym, już na pierwszy rzut oka widać, że chlebek bananowy nie jest wymagającym ciastem. I dokładnie tak jest, to błyskawiczny i banalnie prosty wypiek. Jednak nierzadko spotykam się z pytaniem…

Dlaczego chlebek bananowy opada?

Chlebek bananowy nie będzie opadać i zachowa swoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi. Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca.

Często też słyszę: „A czy te banany na pewno nie są zepsute?” Zatem…

Jakie banany będą najlepsze?

Dojrzałe, mięciutkie jak masełko. Skórka powinna być pokryta ciemnymi kropkami, czyli coś czego unikamy w przypadku większości owoców. Najlepiej takie jak na zdjęciu, albo nawet ciemniejsze.

Dojrzałe banany

Tak wiem, to już trzecia wersja bananowego ciasta na blogu. Do tej pory pojawiła się wersja podstawowa FIT i z masłem orzechowym. Wybaczcie, ale to mistrz naszego domu. Po prostu… bananowe love ?

A jeżeli Wam do tej pory jeszcze nie wyszedł, koniecznie wypróbujcie ten przepis, tym razem na pewno się uda.

Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą.

Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą

Chlebek bananowy na bogato. Mięciutki, wilgotny, z dużą ilością chrupiących orzechów i kawałków gorzkiej czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć.
Czas przygotowania:15 minuty
Czas pieczenia:45 minuty
Czas całkowity:1 godzina
Kategoria: FIT deser
Tagi: banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe
Ilość porcji: 10 porcji

Składniki:

Forma 12 cm x 25 cm

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 2 duże (300 g po obraniu) dobrze dojrzałe banany
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki (50 g) orzechów laskowych
  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady conajmniej 80%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała szczypta soli

Przygotowanie:

  • Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
  • Orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.
    RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami lub w ręczniku papierowym.
  • Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  • Do bananów dodać olej, cukier kokosowy oraz jajko i wymieszać.
  • W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, posiekanymi orzechami i czekoladą. Trochę czekolady zostawiamy żeby posypać wierzch ciasta.
  • Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać resztą gorzkiej czekolady.
  • Piec 40-45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą.
4.4/5 - (21 votes)

(8) Komentarzy

  1. Kamila says:

    Orzechów laskowych nie mogę w połączeniu mam alergię ,czy można np.nerkowce albo migdały?

    1. Jasne, że tak, możesz dodać takie jakie lubisz 🙂

  2. Ania says:

    Czy można dać mąkę pszenną?

    1. Tak, można.

  3. Natalia says:

    Mam pytanko jakiej wielkości szklanka?

    1. Używam szklanki 250 ml.

  4. Dziś wykorzystałam twój przepis. Nawet nie doczytałam o tym mieszaniu „na odwal”, ale robiąc ciasto szybko zrobiłam właśnie „na odwal” i wyszło super 😉 Wyrośnięte, mięciutkie. Zamieniłam olej na masło orzechowe, orzechy na jagody goi, a cukier zmniejszyłam o połowę i uzupełniłam erytrolem. Perfecto.

    1. Super, cieszę się, że wszystko poszło ok 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *