Dzisiaj kokosowy budyń jaglany z karmelizowaną czerwoną pomarańczą. Bo dobry dzień zaczyna się od pysznego, pożywnego śniadania. A jeżeli Twój cały dzień ma wyglądać jak jego początek to życzę Ci tylko takich królewskich, zdrowych śniadań.
Zapraszam również po przepis na truskawkowy budyń jaglany ?
Kokosowy budyń jaglany z karmelizowaną pomarańczą
Kremowy, aksamitny budyń z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym. Podany z karmelizowana czerwoną pomarańczą wygląda i smakuje bosko.
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
Budyń:
- 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
- 1 pomarańcza (u mnie czerwona)
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Budyń:
- Kaszę jaglaną zalać mleczkiem kokosowym i wodą, dodać ksylitol oraz ziarenka z połowy laski wanilii, a następnie gotować pod przykryciem ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Ugotowaną, przestudzoną kaszę zmiksować blenderem kielichowym lub za pomocą ręcznego na gładki mus. Jeżeli budyń wyjdzie zbyt gęsty można dodać więcej mleczka kokosowego.
Karmelizowana pomarańcza:
- Pomarańczę umyć, obrać i wyfiletować z białych błonek.
- Na patelni rozpuścić olej kokosowy z ksylitolem i chwilkę smażyć.
- Następnie dodać przygotowane kawałki pomarańczy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.