Pyszne, zdrowe, ale i sycące ciasteczka orkiszowo-kokosowe, które doskonale sprawdzą się jako małe co nieco do herbaty lub przekąska na wynos. Dodatkowo szybkie, proste, z krótkim składem. Nie zawierają jasnej mąki pszennej ani białego cukru, lecz łączą w sobie dobrej jakości, wartościowe produkty bogate w błonnik, mikro i makroelementy.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowały.
Orkiszowo-kokosowe ciasteczka FIT
Pyszne, bardzo wciągające ciasteczka orkiszowo-kokosowe, które doskonale sprawdzą się jako małe co nieco do herbaty lub przekąska na wynos.
Ilość porcji: 20 ciasteczek
Składniki:
- 1 szklanka (160 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 2000)
- 1/2 szklanki (50 g) wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki (100 g) zimnego nierafinowanego! oleju kokosowego (nierafinowany ma kokosowy smak)
- 1/4 szklanki (50 g) ksylitolu (najlepiej w pudrze lub zmiksować zwykły za pomocą blendera)
- mała szczypta soli
- 1-2 łyżki (15-30 ml) mleczka kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do mąki dodać olej kokosowy, ksylitol (najlepiej w pudrze lub zmiksować zwykły za pomocą blendera, ponieważ grubszy może się nie rozpuścić podczas krótkiego pieczenia), wiórki kokosowe oraz małą szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei dodać mleczko kokosowe.
- Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm, za pomocą wykrawacza/szklanki (o średnicy 65 mm) wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Gotowe, wystudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Chrupkie z mlekiem kokosowym, tak jak lubimy do filiżanki kawy 🙂
Do popołudniowej kawy idealne ☺️