fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Czekoladowy budyń jaglany. Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Czekoladowy budyń jaglany

Dzisiaj klasyka internetu, mocno czekoladowy budyń jaglany. Doskonały jako FIT deser, pożywne śniadanie na słodko, albo wybawienie, kiedy zostaje ugotowana jaglanka na przykład po obiedzie. Jednak sama nierzadko celowo gotuję więcej kaszy jaglanej, aby następnego dnia, w pięć minut, przygotować to cudo i oddać się chwili czekoladowej rozpusty.

Co więcej, budyń jaglany poza tym, że jest po prostu pyszny i aksamitnie kremowy to również zdrowszy i bardziej pożywny od tradycyjnej wersji. Dostarcza organizmowi czegoś więcej, niż wspomnianą chwilę przyjemności i pustych kalorii. Zresztą nie od dziś wiadomo, że „od kaszy człowiek zdrów”, a kasza jaglana to królowa kasz. Zastanawiacie się dlaczego?

5 powodów, dla których warto jeść kaszę jaglaną:

  1. Dobra PRAWIE dla każdego – kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, jednocześnie bardzo pożywna i sycąca. Mogą ją spokojnie jeść osoby z problemami żołądkowymi jak i alergicy.
  2. Wartości odżywcze – jagły są bogatym źródlem białka oraz wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów, między innymi leucyny. Badania wykazały, że wysoka zawartość leucyny w diecie pomaga w budowaniu masy mięśniowej i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku.
  3. Zdrowie – kasza jaglana, w przeciwieństwie do większości kasz, ma działanie zasadotwórcze. Usuwa z organizmu nadmiar toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjna układu pokarmowego oraz odporność. Posiada również właściwości antywirusowe.
  4. Uroda – jaglanka zawiera duże ilości krzemu, który w pożywieniu występuje stosunkowo rzadko. Krzem bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pełni również ważną rolę w mineralizacji kości.
  5. Umysł – kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6) odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzą stres, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Dodatkowo zapewnia spore ilości witaminy E oraz lecytyny poprawiających pamięć i koncentrację.

Poza tym wprowadzenie kaszy jaglanej do swojego jadłospisu nie jest niczym trudnym. Można z niej przygotować praktycznie wszystko: kotletypasztetykoktajle, deseryfarsze lub też można, tak jak dzisiaj zmiksować ją na budyń.

A Wy lubicie kaszę jaglaną? Macie swoje sprawdzone przepisy na jaglankę?

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany to doskonały FIT deser, pożywne śniadanie na słodko, albo wybawienie kiedy zostaje ugotowana kasza jaglana na przykład po obiedzie. Pyszny, kremowy, przyjemnie czekoladowy, a przy tym zdrowy i bardzo sycący.
Czas przygotowania:5 minuty
Czas gotowania:15 minuty
Czas całkowity:20 minuty
Kategoria: FIT deser
Tagi: banany, budyń jaglany, fit deser, kakao, mleczko kokosowe, śniadanie
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

Budyń:

  • 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki (60 – 70 ml) mleczka kokosowego
  • 2 dobrze dojrzałe, słodkie banany
  • 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli

Dodatkowo:

  • świeże owoce (banany, maliny, truskawki, borówki itp.)
  • gorzka czekolada do przygotowania wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną ugotować wg przepisy na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę dokładnie wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku. Kaszę można ugotować wieczorem, dzień wcześniej.
  • Ugotowaną, delikatnie przestudzoną kaszę przełożyć do kielicha blendera, zalać mleczkiem kokosowym, dodać obrane, podzielone na mniejsze części banany i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli budyń jest za gęsty, dodać więcej mleczka kokosowego. 
  • Jeżeli po zmiksowaniu budyń jest za mało słodki, dodać cukier kokosowy/syrop klonowy i ponownie wymieszać.
  • Gotowy budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi owocami i wiórkami gorzkiej czekolady.
Czekoladowy budyń jaglany
5/5 - (2 votes)

(3) Komentarze

  1. Majka says:

    Przepyszny ?

    1. Ciesze się, że smakuje. Dziękuję za komentarz.

  2. Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w sieci pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem wyrazić uznanie za Twoją pracę. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często wpadał, by poczytać nowe artykuły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *