fbpx
Dla dzieci Fit Na słodko Na śniadanie

Dutch Baby z jabłkami

Dutch Baby z jabłkiem

Dutch Baby z jabłkami to jeden z moich ulubionych kryzysowych przepisów. Tylko z jajek, mąki, mleka oraz odrobiny słodzika możemy wyczarować obłędne drugie śniadanie lub zdrowy deser na jesienne smuteczki. Bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto poza tymi podstawowymi składnikami, nie miałby jesienią w domu soczystych jabłek oraz zapasu rozgrzewającego cynamonu.

Pieczony naleśnik w takiej formie różni się od tych tradycyjnych, ma przyjemnie chrupiące brzegi i miękkie, wilgotne wnętrze. Rozpieszcza nienachalną słodyczą i wypełnia dom cudownym aromatem wanilii i cynamonu. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, ponieważ im dłużej zwlekamy, tym bardziej opada, a ciasto staje się lekko gumowate. Zgadnijcie skąd wiem ? Tak czy inaczej mogłabym go teraz jeść na każde śniadanie.

Jesień to doskonały czas na proste, małe przyjemności, dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis z bliskimi!

Dutch Baby z jabłkiem

Dutch Baby z jabłkami

Pieczony naleśnik z jabłkami ma przyjemnie chrupiące brzegi i miękkie, wilgotne wnętrze. Rozpieszcza nienachalną słodyczą i wypełnia dom cudownym aromatem wanilii i cynamonu. Koniecznie spróbujcie.
Czas przygotowania:5 minuty
Czas pieczenia:25 minuty
Czas całkowity:30 minuty
Kategoria: FIT deser, Na słodko, Śniadanie
Tagi: cynamon, danie z patelni, Dutch Baby, fit, jabłka, jajka, mąka orkiszowa, śniadanie, wanilia
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

Dutch baby:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki (65 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2%
  • 1 łyżka (15 g) ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
  • mała szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka ksylitolu w pudrze
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
  • Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki na naleśnik, poza masłem klarowanym oraz jabłkiem, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
  • Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 20 cm dodać masło klarowane, wlać przygotowaną masę, posypać kawałkami jabłka i piec w piekarniku około 20-25 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.
  • Gotowy Dutch Baby podawać gorący, oprószony mieszanką ksylitolu w pudrze oraz cynamonu.
Dutch Baby z jabłkiem
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *