Wiosna! Przed świtem budzą nas wesołe ptasie trele. Słońce codziennie wspina się co raz wyżej. A w ogrodzie szalona magnolia obsypała się już liliowymi pąkami. Wraz nadejściem wiosny poczułam też wiekszą potrzebę koloru. Zwłaszcza teraz, kiedy wszędzie króluje total nude. Dlatego niewiele myśląc przygotowałam pyszne, orzeźwiające, zielone ciasto ze szpinakiem zwieńczone obłędnym kremem kokosowym i słodkimi borówkami. Od razu zrobiło mi się lepiej ?
Zielone ciasto z kremem kokosowym to niezwykle prosty, a zarazem bardzo efektowny deser. Wzbudzający niemałe zainteresowanie swoim intensywnym, oryginalnym kolorem oraz zachwycający przyjemną dla podniebienia kombinacją świeżej cytrusowej nuty ze słodkawym aromatem kokosa.
Co więcej, sam smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny. Ale to właśnie te zielone liście sprawiają, że ciasto ma piękny, soczysty kolor, jest przyjemnie wilgotne, miękkie i bardzo dobrze zachowuje świeżość.
Jeżeli miałabym teraz wybrać ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z początkiem wiosny, to zdecydowanie to jest to ciasto ze szpinakiem. I coś czuję, że będzie jednym z naszych ulubionych wypieków przez najbliższe miesiące. Mam nadzieję, że Wy również pokochacie jego delikatny słodko-kwaśny smak i zachowacie przepis.
Spróbujecie? Koniecznie podzielcie się w komentarzach efektami.
Zielone FIT ciasto z kremem kokosowym
Składniki:
Ciasto (forma 11 cm x 25 cm):
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka (150 g) jasnej mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki (100 g) ksylitolu (osoby lubiące słodsze wypieki mogą użyć 1/2 szklanki)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- 1 limonka (2 łyżki soku i 1 łyżeczka otartej skórki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem kokosowy:
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowe tylko część stała (najlepiej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni)
- 100 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 2 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- borówki
Przygotowanie:
Ciasto:
- Limonkę dokładnie umyć i sparzyć. Następnie wycisnąć sok i otrzeć skórkę.
- Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz sokiem z limonki na gładką masę.
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać masę ze szpinakiem oraz skórkę otartą z limonki i delikatnie wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (wcześniej mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem i sodą) i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników !!!
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 min – 40 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
Krem kokosowy:
- Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta.
- Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.
Wszystko pięknie, tylko jaka foremka?;)
Keksówka 11 cm x 25 cm
Zrobiłam z 1,5 porcji w tortownicy 22 cm, na mące pszennej i krem z mascarpone. Bardzo dobre – polecam:)
Super, cieszę się, że smakuje. Bardzo dziękuję za komentarz ?
Ciasto rewelacyjne! Podałam z musem z bananów i jogurtu kokosowego i też smakuje wspaniałe ? Dziękuję za przepis!
Ależ mi miło ? Takie komentarze uskrzydlają. Dziękuję ?
Ciasto rewelacyjne, szybkie, bardzo puszyste, w smaku obłędne ? Zrobiłam z mąką orkiszową pełnoziarnistą. Podałam z musem z bananów i jogurtu kokosowego i też smakuje wspaniałe ? Dziękuję za przepis!
?