Zbliża się Wielkanoc i nie ma co się oszukiwać, pyszne ciasta są tym, na co czekamy najbardziej z świątecznego menu. Zazwyczaj wiąże się to z niemałym dylematem… klasyczna babka, kajmakowy mazurek czy sprawdzony sernik? Co rodzina to inna tradycja, inne ulubione ciasto, inny sprawdzony przepis. Ja zdecydowanie należę do klubu miłośników bab. Prostych, szybkich, wilgotnych, pysznych… dokładnie takich jak dzisiejsza babka kokosowa.
Babka kokosowa z FIT lukrem to delikatnie słodkie, mocno kokosowe, puszyste ciasto bez cukru, na bazie mąki orkiszowej, z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki. Jest zdrowiej, lżej, bardziej pożywnie, ale w dalszym ciągu smacznie, prosto i ekspresowo. Co więcej babka przechowywana w pojemniku lub owinięta folią doskonale zachowuje świeżość do ostatniego kawałka i nie ma mowy, żeby coś się zmarnowało.
Jak wiemy, Święta to zazwyczaj czas, kiedy wszystkiego jest za dużo, za ciężko, za słodko, a moja babka kokosowa może okazać się miłą odmianą. Dlatego jestem pewna, że przepis Was nie zawiedzie i znajdzie wierne grono fanów ?
Babka kokosowa
Składniki:
Babka:
- 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki (50 g) wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki (150 g) ksylitolu
- 1/2 szklanki (125 ml) oleju kokosowego
- 1/2 szklanki (125 ml) mleczka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Lukier:
- 3 łyżki ksylitolu w pudrze
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mleczka kokosowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania formy
- 2 łyżki wiórków kokosowych do obsypania formy
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych do posypania babki
Przygotowanie:
Babka:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to ok 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny i całość krótko wymieszać.
- Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz solą i wymieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej wiórkami kokosowymi.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
Lukier:
- Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu lub mleczka kokosowego.