Mini deser kokosowy z domową granolą. Uwielbiam takie proste, a zarazem efektowne rozwiązania, w których w jednym słoiczku możemy połączyć wszystko co kochamy. Chrupiące warstwy mogą dopełniać się z kremowymi, a słodkie smaki przełamywać z lekko kwaskowymi. Warstw może być tyle, ile tylko słoiczek pomieści.
Dzisiaj mam dla Was moją ulubioną kombinację kremu kokosowego z migdałami oraz cudowną domową granolą. Jest pysznie, chrupiąco i zarazem kremowo oraz baaaardzo kokosowo. Jednym słowem idealnie, a więc zakręcamy słoiczki i zabieramy ze sobą na majówkę. Mam nadzieję, że pogoda wszystkim dopisze ?
Kto już czeka na najlepsze, polskie truskawki i truskawkowe TIRAMISU?
Kokosowo-migdałowy deser
Połaczenie egzotycznego kokosa z migdałami oraz cudowną domową granolą. Jest pysznie, chrupiąco i kremowo oraz baaaardzo kokosowo. Idealnie.
Ilość porcji: 4
Składniki:
Kokosowo-migdałowa granola:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki płatków migdałów
- 1 łyżka (30 g) miodu
- 1 łyżka (30 g) nierafinowanego oleju kokosowego
Krem kokosowy:
- 1 puszka mleczka kokosowego tylko stała część (wcześniej mleczko chłodzić w lodówce przez 1-2 dni))
- 150 g serka twarogowego typu Philadelphia
- 1/4 – 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić ksylitol w młynku lub blenderze)
Dodatkowo:
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Kokosowo-migdałowa granola:
- Wszystkie składniki na granolę dokładnie wymieszać ze sobą.
- Następnie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 min. Po tym czasie przemieszać i piec kolejne 10-12 minut, aż granola ładnie się zarumieni.
- Gotową granolę wystudzić.
Krem kokosowy:
- Stałą część mleczka kokosowego/śmietankę przełożyć do misy miksera (wodę kokosową zostawić np. do koktajlu) i ubijać, aż będzie gładka i puszysta.
- Cały czas miksując dodawać partiami serek śmietankowy, następnie ksylitol w pudrze, a na koniec wiórki kokosowe. Krem można odstawić na około godzinę do lodówki, aby zgęstniał.