„Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata”. Już myślałam, że jesteśmy o krok od wakacyjnej aury, aż tu nagle taki psikus i musieliśmy wrócić do ciepłych kurtek. Aby jednak zatrzymać słoneczny nastrój przygotowałam cudownie lekki, kremowy pudding z tapioki z soczystym mango. Owocem, który jak żaden inny kojarzy się z ciepłem, bezchmurnym niebem i wakacjami.
Pudding z tapioki z mango to pyszny kokosowy FIT deser bez cukru, z subtelną waniliowo-cytrusową nutą, zwieńczony słodkim, owocowym musem. Prosty do przygotowania z zaskakującym, przyjemnym dla podniebienia i oka efektem. Co więcej, doskonały również jako drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąska na wynos w szczelnie zamykanym słoiczku.
Spróbujecie?
Na blogu znajdziecie również przepis na kakaowo-pomarańczowy pudding z tapioki.
Pudding z tapioki z mango
Składniki:
Pudding z tapioki:
- 1/3 szklanki tapioki w formie kuleczek
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki (125 ml) wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo:
- 1 duże (500 g – 600 g) dobrze dojrzałe mango
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Pudding z tapioki:
- W rondelku z grubym dnem zagotować mleko kokosowe z wodą.
- Do gotującego mleka wsypać tapiokę i zamieszać. Całość zagotować, dodać ksylitol, ziarenka wanilii oraz strąk (opcjonalnie) i wymieszać. Następnie gotować na małej mocy palnika przez ok. 40 minut, co jakiś czas energicznie mieszając, aż kuleczki będą całkowicie przeźroczyste (jeżeli macie mniejsze kuleczki należy gotować trochę krócej wg instrukcji na opakowaniu).
- Pod koniec gotowania wyjąć strąk wanilii i dodać skórkę otartą z pomarańczy. Jeżeli pudding wyszedł zbyt gęsty dodać przegotowanej wody i dokładnie wymieszać, tak aby całość była płynna i lejąca.
Mus z mango:
- Obrane mango pokroić na mniejsze kawałki (kawałek można pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji) i zmiksować blenderem na jednolity mus.