fbpx
Fit Na obiad Na słono Sałatki

Lekka sałatka z grejpfrutem

Lekka sałatka z grejpfrutem

Kwiecień w tym roku już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Dlatego każdą wolną chwilę staramy się spędzać na świeżym powietrzu. Ciągnie nas do długich spacerów, przyrody i słońca. Sezon wiosenno-letni to również najlepszy czas na proste, szybkie i zdrowe posiłki. U nas świetnie sprawdzają się sałatki. Niewiele przecież trzeba, aby stworzyć smaczną mieszankę ulubionych liści, warzyw, owoców i sera. Właściwie wszystkiego czego dusza zapragnie. I chociaż nierzadko sięgam po klasyczne, sprawdzone rozwiązania, zdarza się, że mam ochotę na kulinarne eksperymenty. Efektem są takie oto oryginalne zestawienia, jakim jest sałatka z grejpfrutem.

Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie, świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret. Uwielbiam ją za to, ze przy minimalnym wysiłku i pracy w kilka minut mamy aromatyczny, zdrowy, posiłek pełen witamin, minerałów i błonnika. Doskonały zarówno zaraz po przyrządzeniu jak i na wynos w formie pudełka lunchowego.

Spróbujecie? Koniecznie napiszcie w komentarzach jak Wam się podoba moja słodko-kwaśno-gorzka propozycja z grejpfrutem w roli głównej.

Lekka sałatka z grejpfrutem

Lekka sałatka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie i świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas całkowity:10 minuty
Kategoria: Sałatki
Tagi: awokado, fit, grejpfrut, miód, na zdrowie, orzeszki pinii, owoce, rzodkiewka, sałatka, twaróg
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

Sałatka:

  • 1 czerwony lub różowy grejpfrut
  • 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat
  • 1/2 dobrze dojrzałego awokado
  • 2 plastry (ok.60 g) twarogu półtłustego
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki orzeszków pinii

Sos:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól himalajska

Przygotowanie:

Sałata:

  • Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni.
  • Liście sałat umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
  • Grejpfruta dokładnie umyć, obrać, wyfiletować (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części), pokroić na mniejsze kawałki (usuwając ewentualne pestki) i ułożyć na sałacie.
  • Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki.
  • Na wierzch pokruszyć twaróg, posypać prażonymi orzeszkami pinii.

Sos:

  • Wszystkie składniki na sos (oliwę/olej, sok z grejpfruta, miód, sól i pieprz) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.

Gotową sałatkę podawać skropioną tuż przed podaniem przygotowanym sosem.

    Lekka sałatka z grejpfrutem
    Lekka sałatka z grejpfrutem
    5/5 - (3 votes)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *