Kwiecień w tym roku już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Dlatego każdą wolną chwilę staramy się spędzać na świeżym powietrzu. Ciągnie nas do długich spacerów, przyrody i słońca. Sezon wiosenno-letni to również najlepszy czas na proste, szybkie i zdrowe posiłki. U nas świetnie sprawdzają się sałatki. Niewiele przecież trzeba, aby stworzyć smaczną mieszankę ulubionych liści, warzyw, owoców i sera. Właściwie wszystkiego czego dusza zapragnie. I chociaż nierzadko sięgam po klasyczne, sprawdzone rozwiązania, zdarza się, że mam ochotę na kulinarne eksperymenty. Efektem są takie oto oryginalne zestawienia, jakim jest sałatka z grejpfrutem.
Sałatka z grejpfrutem to niezwykle lekkie, świeże połączenie kolorowych sałat oraz soczystego grejpfruta z chrupiącą rzodkiewką, kremowym awokado i delikatnym twarogiem. Całości dopełniają prażone orzeszki pinii oraz orzeźwiający, miętowy winegret. Uwielbiam ją za to, ze przy minimalnym wysiłku i pracy w kilka minut mamy aromatyczny, zdrowy, posiłek pełen witamin, minerałów i błonnika. Doskonały zarówno zaraz po przyrządzeniu jak i na wynos w formie pudełka lunchowego.
Spróbujecie? Koniecznie napiszcie w komentarzach jak Wam się podoba moja słodko-kwaśno-gorzka propozycja z grejpfrutem w roli głównej.
Lekka sałatka z grejpfrutem
Składniki:
Sałatka:
- 1 czerwony lub różowy grejpfrut
- 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat
- 1/2 dobrze dojrzałego awokado
- 2 plastry (ok.60 g) twarogu półtłustego
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki orzeszków pinii
Sos:
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z grejpfruta
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanej mięty
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- sól himalajska
Przygotowanie:
Sałata:
- Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni.
- Liście sałat umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
- Grejpfruta dokładnie umyć, obrać, wyfiletować (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części), pokroić na mniejsze kawałki (usuwając ewentualne pestki) i ułożyć na sałacie.
- Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki.
- Na wierzch pokruszyć twaróg, posypać prażonymi orzeszkami pinii.
Sos:
- Wszystkie składniki na sos (oliwę/olej, sok z grejpfruta, miód, sól i pieprz) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.