Pieczona owsianka z figami i rozpływającymi się w ustach kawałkami gorzkiej czekolady. Obłędne śniadanie, które robi się samo. Wystarczy wymieszać kilka składników i siup do piekarnika, a Ty masz chwilę dla siebie.
Najlepiej smakuje ciepła, zaraz po przygotowaniu. Ale doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie na wynos lub zdrowsza wersja deseru. A jeżeli chcecie, żeby była jeszcze bardziej charakterna, możecie przed podaniem skropić ją miodem i posypać listkami tymianku.
To będzie dobry dzień! ☀️
Pieczona owsianka z figami
Pieczona owsianka z figami i rozpływającymi się w ustach kawałkami gorzkiej czekolady. Obłędne śniadanie, które robi się samo. Koniecznie spróbujcie.
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- 2/3 szklanki (70g – 80g) płatków owsianych zwykłych
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka migdałowego
- 1 łyżka (10 g) ciemnego kakao
- 4 kostki (20) dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 2 łyżki (40 g) miodu
- ciepła woda
Dodatkowo:
- 2-3 figi
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, tak aby sięgała do wysokości płatków i odstawić na ok. 15 min.
- Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- Następnie płatki wymieszać z mlekiem migdałowym, kakao, miodem oraz kawałkami gorzkiej czekolady.
- Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania o średnicy 16 cm lub 2 mniejszych (u mnie żeliwna patelnia). Kawałki fig poukładać na wierzchu, delikatnie wciskając.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania.
- Najlepiej podawać ciepłą, od razu po przygotowaniu. Owsiankę można dodatkowo skropić miodem i posypać listkami tymianku lub podawać z kleksem jogurtu.