Coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory sprawiają, że kiedy mija złota godzina, najchętniej spędzam czas przy rozgrzanym piekarniku. Skutkuje to godzinami spędzanymi w kuchni oraz co raz to nowszymi wypiekami. Ostatnio na deser zajadaliśmy rumiane FIT rogaliki z czekośliwką. Urocze, półkruche ciasteczka w zdrowszej, lżejszej wersji. Delikatnie słodkie, z subtelnym aromatem naturalnej wanilii oraz bogatym, czekoladowo-śliwkowym wnętrzem.
FIT rogaliki z czekośliwką nie wymagają większej filozofii. Wystarczy kilka prostych składników, trochę czasu oraz chęci i gotowe. Dom wypełnia cudowny zapach maślanych ciasteczek. I chociaż nie zawsze perfekcyjnych, jak od linijki to w dalszym ciągu idealnych w smaku. Doskonałych na dwa kęsy do rozgrzewających, jesiennych herbat lub kakao z cynamonem.
Domowa czekośliwka
Czekośliwka z suszonych śliwek i gorzkiej czekolady to ekspresowe, pyszne smarowidło, które przyda się nie tylko do rogalików, ale również na kanapkę, do naleśników lub wyjadania łyżeczką. Gwarantuję, że znakomicie się sprawdzi, zamiast popularnego, aczkolwiek niezbyt zdrowego kremu ze sklepu. Koniecznie spróbujcie.
Miłego dnia! ???
FIT rogaliki z czekośliwką
Składniki:
Rogaliki (16 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki (190 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki (70 g) mąki orkiszowej ciemnej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła
- 1/3 szklanki (80 ml) gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki ksylitolu w pudrze
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
- mała szczypta soli
Czekośliwka:
- 100 g suszonych śliwek
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- ksylitol w pudrze do oprószenia ciasteczek
Przygotowanie:
Czekośliwka:
- Suszone śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 15 minut.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Suszone śliwki odsączyć (wodę zostawić) i wrzucić do kielich blendera, dodać 4-5 łyżek wody spod śliwek, roztopioną gorzką czekoladę oraz miód (opcjonalnie) i zblendować na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej wody spod śliwek, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Rogaliki:
- Wymieszać mąkę orkiszową jasną i ciemną, dodać pokrojone, zimne masło, ksylitol w pudrze, śmietanę, żółtko, pastę waniliową oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, które następnie pokroić ostrym nożem na 8 równych części wg ilustracji.
- Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki czekośliwki i zawijać do środka formując rogaliki.
- Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowane rogaliki odstawić do lodówki najlepiej na co najmniej 30 minut lub dłużej (dobrze schłodzone nie stracą kształtu podczas pieczenia).
- Następnie ostatnie czynności powtórzyć z drugą połową ciasta.
- Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 min, aż się zarumienią.
- Wystudzone ciasteczka oprószyć ksylitolem w pudrze.
Pysznie wyglądają ? Czy można zrobić ze zwykła mąką pszenną i pełnoziarnistą?
Można ?