fbpx
Fit Na Boże Narodzenie Na słodko

Ciasto dyniowe z karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto dyniowe z karmelizowanym słonecznikiem

Jesień rozgościła się na dobre. A to oznacza coraz krótsze dni, przejmujący chłód, strugi deszczu oraz wszechogarniającą szaro-burą aurę. Brzmi jak doskonały przepis na chandrę, ale nie daj się! Już czas, aby z czeluści szafy wydobyć ciepły sweter, kupić najbardziej pękatą dynię i upiec najbardziej pomarańczowe na świecie ciasto dyniowe.

Zawsze uważałam, że jesień można nie tylko przetrwać, ale przeżyć kolorowo, smacznie i przyjemnie. A ciasto dyniowe z pewnością może w tym pomóc. Soczyście pomarańczowe, nęcące subtelnym aromatem cynamonu i wanilii. Delikatne, wilgotne i mega mięciutkie. Otulone słodką, karmelową nicią niczym delikatnym babim latem.

Co więcej, ciasto z dynią to dużo zdrowsza alternatywa dla słodkich zapychaczy, po które tak często sięgamy w jesienne dni. Idealne na popołudnia pod kocem z kubiem ciepłego kakao lub mleka. W końcu jesień to nie tylko wielka tęsknota za latem, lecz najlepszy czas na celebrowanie małych przyjemności.

Miłego dnia! ?

Ciasto dyniowe z karmelizowanym słonecznikiem

Ciasto dyniowe z karmelizowanym słonecznikiem

Soczyście pomarańczowe, kuszące aromatem wanilii i cynamonu ciasto z purée z dyni. Delikatne, wilgotne i mega mięciutkie.
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:45 minuty
Czas całkowity:55 minuty
Kategoria: FIT deser, Na słodko
Tagi: cynamon, deser, dynia, fit, karmel, ksylitol, mąka orkiszowa, masło orzechowe, nasiona słonecznika, proste ciasto, purée z dyni, wanilia
Ilość porcji: 10 porcji

Składniki:

Ciasto (forma o średnicy 18 cm – 20 cm):

  • 1 szklanka (200 g) purée z dyni (u mnie gęste purée z dyni hokkaido)
  • 1 ½ szklanki (210 g) mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki (100 g) ksylitolu
  • kostki (70 g) masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli

Karmelizowany słonecznik:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka wody
  • 1-2 łyżeczki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.)
  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki (purée z dyni, jajka, roztopione masło, pastę waniliową) oraz cukier.
  • Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Karmel ze słonecznikiem:

  • Na małej patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i chwilkę gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa zacznie nabierać koloru (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem).
  • Dodać ziarna słonecznika, potrząsając wymieszać i jeszcze chwilę gotować, uważając, aby się nie przypaliło.

Gotowe wystudzone ciasto polać ciepłym karmelem ze słonecznikiem (karmel delikatnie przestudzić tak, aby się ciągnął, tworząc karmelową nić). Polewamy cienkim strumieniem, tak aby karmel od razu zastygał.

    Zamiast karmelu, ciasto można delikatnie oprószyć ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem.

      4.8/5 - (10 votes)

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *