Jesień rozgościła się na dobre. A to oznacza coraz krótsze dni, przejmujący chłód, strugi deszczu oraz wszechogarniającą szaro-burą aurę. Brzmi jak doskonały przepis na chandrę, ale nie daj się! Już czas, aby z czeluści szafy wydobyć ciepły sweter, kupić najbardziej pękatą dynię i upiec najbardziej pomarańczowe na świecie ciasto dyniowe.
Zawsze uważałam, że jesień można nie tylko przetrwać, ale przeżyć kolorowo, smacznie i przyjemnie. A ciasto dyniowe z pewnością może w tym pomóc. Soczyście pomarańczowe, nęcące subtelnym aromatem cynamonu i wanilii. Delikatne, wilgotne i mega mięciutkie. Otulone słodką, karmelową nicią niczym delikatnym babim latem.
Co więcej, ciasto z dynią to dużo zdrowsza alternatywa dla słodkich zapychaczy, po które tak często sięgamy w jesienne dni. Idealne na popołudnia pod kocem z kubiem ciepłego kakao lub mleka. W końcu jesień to nie tylko wielka tęsknota za latem, lecz najlepszy czas na celebrowanie małych przyjemności.
Miłego dnia! ?
Ciasto dyniowe z karmelizowanym słonecznikiem
Składniki:
Ciasto (forma o średnicy 18 cm – 20 cm):
- 1 szklanka (200 g) purée z dyni (u mnie gęste purée z dyni hokkaido)
- 1 ½ szklanki (210 g) mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- ⅓ kostki (70 g) masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Karmelizowany słonecznik:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody
- 1-2 łyżeczki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Ciasto:
- Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.)
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki (purée z dyni, jajka, roztopione masło, pastę waniliową) oraz cukier.
- Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Karmel ze słonecznikiem:
- Na małej patelni z grubym dnem zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i chwilkę gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa zacznie nabierać koloru (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem).
- Dodać ziarna słonecznika, potrząsając wymieszać i jeszcze chwilę gotować, uważając, aby się nie przypaliło.