Sadząc po ilości odwiedzających, ostatni deser w słoiczku o smaku Kinder Country bardzo Wam zasmakował. Dlatego dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić kolejnym przepisem inspirowanym kultowym batonem, tym razem Snickersem. FIT Snickers w słoiku to obłędne połączenie aksamitnego kremu jaglano-waniliowego, naturalnie słodkiej warstwy karmelu daktylowego, chrupiących orzeszków ziemnych oraz aromatycznej, ciemnej czekolady.
Domowa wersja Snickersa już przez sam fakt nieposiadania oleju palmowego oraz ogromnej ilości białego cukru jest o wiele zdrowsza od oryginału. Ale dodatkowo może wzbogacić dietę w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera bowiem pełną witamin i minerałów kaszę jaglana, bogate w błonnik oraz potas daktyle, czy fistaszki posiadające rekordową wśród orzechów ilość witaminy B3. Dzięki temu, fit Snickers w słoiku sprawdzi się nie tylko jako deser, ale od czasu do czasu również jako sycące drugie śniadanie czy lekki podwieczorek. I spokojnie można go zabrać na wynos do pracy, na uczelnię, a nawet na spacer.
Koniecznie dajcie znać czy spróbujecie.
Miłego dnia!
FIT Snickers w słoiku
Składniki:
Spód:
- 6 pełnoziarnistych herbatników
Krem jaglany:
- 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- 2 ½ szklanki (625 ml) mleka (może być mleko roślinne np.: migdałowe)
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii
Karmel daktylowy:
- ¾ szklanki (100 g) suszonych daktyli
- ½ szklanki (125 ml) ciepłej wody
- 2 łyżki (50 g) masła orzechowego 100%
Polewa czekoladowa:
- ½ tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka (może być zwykłe lub roślinne)
Dodatkowo:
- ok. ½ szklanki orzeszków ziemnych + opcjonalnie do dekoracji
Przygotowanie:
- Herbatniki pokruszyć i po równo nałożyć do słoiczków.
- Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami mleka, dodać ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a nawet lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i przestudzić (najlepiej, żeby była w dalszym ciągu dosyć ciepła, wtedy lepiej się blenduje), a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka, 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu lub innego słodzika i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka.
- Do słoiczków nałożyć po równo przygotowanego kremu jaglanego.
- Suszone daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, aby zmiękły.
- Do daktyli z wodą dodać masło orzechowe i całość zblendować na gładką masę (jeżeli karmel wyjdzie zbyt gęsty dodać odrobinę więcej wody).
- Gotowy karmel daktylowy nałożyć na krem jaglany.
- Posypać posiekanymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi.
- Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Gotowy deser polać czekoladą i opcjonalnie udekorować posiekanymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Niebo w gębie, idealne proporcje na 4 spore porcje :)))
Dziękuję ?