Przez ostatnie miesiące moje menu zdominowały słodkie, soczyste mandarynki, a w moim ciele płynie sok mandarynkowy. Wszystko co przygotowuję wzbogacam cytrusową nutą, podobnie dzisiejszy lekki mus jogurtowo-czekoladowy. Idealny dla fanów świeżych, rześkich smaków.
Pomimo, że czekolada kojarzy się z ciężkimi, zamulającymi przesadną słodkością deserami to ten do takich nie należy. Mus jest delikatnie kwaskowy za sprawą jogurtu, odświeżający, pachnący śródziemnomorskim słońcem. Cudowny!
Ponadto lekki mus jogurtowo-czekoladowy to niezwykle proste i szybkie rozwiązanie. Dziesięć minut i gotowe, resztą przygotowań zajmie się lodówka, a nam już tylko pozostanie sama przyjemność, czyli degustacja.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Mus jogurtowo-czekoladowy
Lekki mus jogurtowo-czekoladowy – idealne rozwiązanie dla fanów świeżych, rześkich smaków. Mus jest delikatnie kwaskowy za sprawą jogurtu, odświeżający, pachnący śródziemnomorskim słońcem.
Składniki:
Mus czekoladowy:
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego np. jogurt grecki
- 100 g serka mascarpone
- ½ tabliczki (50 g) mlecznej czekolady
- ½ tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego
- 5 łyżek syropu klonowego lub miodu
- ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy lub mandarynki (pomarańczę lub mandarynkę należy wcześniej sparzyć)
Dodatkowo:
- czekolada do dekoracji
- plasterki mandarynki
Przygotowanie:
- Czekoladę gorzką oraz mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary) i wystudzić.
- Za pomocą miksera wymieszać jogurt naturalny, serek mascarpone, masło orzechowe, syrop klonowy/miód oraz skórkę otartą z mandarynki. Następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać wystudzoną czekoladę.
- Gotowy mus rozlać do pucharków/szklanek/słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się schłodził. Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady i plasterkami mandarynki.