Luty jaki jest każdy widzi. Zimy nie ma i do wiosny daleko. Co raz bardziej tęsknię za letni owocami ociekającymi lepkim, słodkim sokiem oraz lekkimi, owocowymi deserami. Ale żeby nie było tak smutno, zanim pojawią się pierwsze świeże maliny możemy poratować się mrożonymi i upiec obłędnie kremowy, aksamitny FIT sernik z malinami na zdrowym, owsianym spodzie z domowej granoli.
Kremowy sernik z malinami cieszy się u nas szczególnym powodzeniem. Ciasto nie przytłacza ciężkością, gdyż jego słodycz przełamują lekko kwaskowe owoce. Cudownie rozpływa się w ustach i urzeka delikatnym aromatem naturalnej wanilii. Dodatkowo całość jest na pysznym, pożywnym spodzie z płatków owsianych, bez białej mąki. Aby go przygotować doskonale sprawdzi się moja ulubiona domowa granola z tego lub tego przepisu.
Co więcej, sernik sprawdza się idealnie o każdej porze roku, na każdą okazję jak i bez okazji, do kawy i herbaty. Koniecznie spróbujcie, a ja znikam zaszyć się gdzieś ze swoją książką i kawałkiem ciasta na pocieszenie. Ściskam ?
Kremowy sernik z malinami
Składniki:
Spód:
- 120 – 150 g granoli
- 40 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (u mnie najlepiej sprawdza się Piątnica)
- 130 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin (przy mrożonych malinach 1 dodatkowa łyżka mąki ziemniaczanej)
Mus malinowy:
- 1½ szklanki (200 g) świeżych lub mrożonych malin
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Spód:
- Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
- Granolę drobno zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku (jeżeli spód dobrze się klei można dodać mniej masła).
- Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać, delikatnie ugnieść i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, mascarpone, erytrytol/ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
- Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć maliny (jeżeli używamy mrożonych można je wcześniej obtoczyć w łyżce mąki).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć.
- Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Mus malinowy:
- Maliny (mrożone poczekać, aż zaczną się rozmrażać) zmiksować za pomocą blendera na mus.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do malin i ponownie wymieszać.
- Mus wylać na dobrze wystudzony sernik i odstawić do lodówki, do stężenia