Dzisiaj mam dla Was mój kryzysowy przepis na domowe ciasteczka owsiane. Przyjemnie chrupiące, aromatyczne, delikatnie słodkie, a przy tym bardzo pożywne i sycące. Idealne do mleka, kakao lub herbaty.
Przepis jest prosty, przygotowanie ekspresowe, a efekt to mistrzostwo świata. I nie ma mowy, że coś pójdzie nie tak. Te ciasteczka owsiane zawsze wychodzą bezbłędnie i zachwycają smakiem.
Co więcej, uwielbiają je dosłownie wszyscy. Tym bardziej, że przepis można wzbogacić ulubionymi bakaliami… garścią orzechów, ziaren lub rodzynek, a nawet kawałkami gorzkiej czekolady.
Częstujcie się i miłego dnia!
Ciasteczka owsiane – bazowy przepis
Domowe ciasteczka owsiane. Przyjemnie chrupiące, aromatyczne, delikatnie słodkie, a przy tym bardzo pożywne i sycące. Idealne do mleka, kakao lub herbaty.
Ilość porcji: 15 ciasteczek
Składniki:
- 1½ szklanki (160 g) płatków owsianych
- ½ szklanki (90 g) mąki krupczatki (dzięki krupczatce są super chrupiące) lub zwykłej pszennej
- ½ kostki (100 g) rozpuszczonego masła
- ⅓ – ½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubione bakalie: rodzynki, nasiona lub orzechy
Przygotowanie:
- W misce wymieszać płatki owiane, mąkę, cukier trzcinowy/ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Dodać jajko oraz wystudzone, rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki formować ciasteczka (między ciasteczkami zostawiać spore odstępy, ponieważ zwiększają objętość). Masę można odstawić na kilka minut, wtedy ciasteczka łatwiej się formuje.
- Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
- Gotowe ciasteczka studzić na kratce. Wystudzone przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku.