Dzisiaj mam dla Was idealne ciasto marchewkowe i chociaż to nie pierwsze tego typu ciasto na blogu, to ten przepis jest w stu procentach w moich smakach. Ciasto jest puszyste, jednocześnie wilgotne, cudownie delikatne i dosłownie rozpływające się w ustach. Po prostu pyszne, ale przy tym nie wzbudzające wyrzutów sumienia. Genialne!
A wszystko dzięki zwykłej marchewce. Bowiem wypieki z warzywną wkładką są bardziej odżywcze, bogatsze w witaminy, minerały oraz błonnik. Oprócz tego „zielony” składnik korzystnie wpływa na ich strukturę, sprawiając że są bardziej wilgotne i lepiej zachowują świeżość, a tym samym po części zastępują tłuszcz. Marchewka to także świetne źródło w pełni naturalnej słodyczy. A mniej tłuszczu i słodzika to zdecydowanie mniej kalorii.
Poza tym, ciasto marchewkowe nie jest ani szczególnie pracochłonne, ani wymagające niezwykłych zdolności kulinarnych. Doskonałe dla osób nie lubiących „stania przy garach”, ale ceniących smaczne jedzenie i lubiących dobrze zjeść. Pamiętajcie tylko, że tego typu wypieki nie lubią mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi. Dlatego mieszamy z grubsza i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika.
Ciasto idealne również dla Ciebie
Dodatkowo, jeżeli wolicie bogate wnętrze? Spokojnie możecie wzbogacić ciasto garścią ulubionych orzechów lub kawałków gorzkiej czekolady. Zabrakło serka? Keep calm… bez kremu też będzie super. Wystarczy, że delikatnie oprószycie je ksylitolem w pudrze.
To jak… zrobicie? Miłego dnia! ?
Idealne ciasto marchewkowe z kremem
Składniki:
Ciasto (forma 21 cm x 27 cm):
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 2 szklanki (200 g) marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 szklanka (140 g) mąki pszennej jasnej
- ½ szklanki (60 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
Krem:
- 1 kubeczek (150 g) serka naturalnego np. Bieluch
- 2- 3 łyżki ksylitolu
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę jasną i ciemną, przyprawy (cynamon, kardamon), proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej.
- Do masy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszać tartą marchewkę.
- Na koniec, dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
- Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotować krem: serek dokładnie wymieszać z ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki, aż ciasto upiecze się i wystygnie.
- Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić i udekorować kremem.