Każdy wie jak jest. Teraz nie powinno się robić wycieczek do sklepu po jeden produkt, a przynajmniej ja staram się robić zakupy zbiorcze. Te placuszki z kaszy manny spadły nam jak manna z nieba kiedy zabrakło płatków owsianych. I muszę przyznać, że godnie zastąpiły nasze ulubione placuszki owsiano-bananowe. Placuszki są delikatnie słodkie, puszyste i mięciutkie z przyjemnie chrupiącymi brzegami. Doskonałe z musem owocowym, jogurtem lub świeżymi owocami. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kasza manna
Co więcej, sama kasza manna, poza tym, że jest smaczna to również bardzo pożywna i zdrowa. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. A także szereg mikro- i makroelementów, takich jak: fosfor, żelazo, miedź oraz, co nie spotykane wśród kasz, całkiem sporo jodu. Jednak jej główna zaletą jest lekkostrawność. Świetnie sprawdza się zarówno w diecie małych dzieci, jak również osób dorosłych, które borykają się z problemami układu trawiennego.
A Wy znacie już placuszki z kaszy manny? Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy wypróbowaliście przepis. A może ktoś ma ochotę podesłać zdjęcie swojego śniadania? Śmiało.
Miłego weekendu! ?
Placuszki z kaszy manny
Składniki:
Placki (ok. 8 placuszków):
- ½ szklanki (100 g) kaszy manny
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki ksylitolu lub miodu
- ⅓ łyżeczki pasty waniliowej
Mus owocowy:
- 1 – 1½ szklanki owoców (truskawki, maliny, borówki, jagody)
- 1 banan
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia np. olej kokosowy
Przygotowanie:
- Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na około 15 – 20 minut, aby kasza napęczniała i wchłonęła płyn.
- Oddzielić żółtko od białka.
- Białko ubić na pianę.
- Do kaszy manny z mlekiem dodać żółtko, ksylitol/miód oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do masy.
- Przygotować mus owocowy: owoce zmiksować za pomocą blendera na gładki mus.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można patelnię posmarować olejem za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka) smażyć nieduże placuszki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki podawać z musem owocowym.
Są pyszne !
Dziękuję 😊