Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie smakujące, zdrowe kulki kokosowe à la Raffello. Kulki są delikatnie słodkie, nieziemsko kremowe i rozpływające się w ustach. Pełne mocy i energii. Idealne!
Wegański deser
Co więcej, kulki kokosowe są całkowicie wegańskie. Dlatego świetnie sprawdzają się zarówno w zdrowej jak i roślinnej diecie. Ponadto taka jedna kuleczka syci bardziej, niż kilka sklepowych. I nie będę tutaj czarować, że mają zero kalorii, ponieważ orzechy są dosyć kaloryczne. Ale to wszystko wartościowe kalorie i nienasycone kwasy tłuszczowe, a jak już kiedyś wspominałam te sprzyjają utracie wagi. Zatem nie ma co sobie żałować jednej czy dwóch kuleczek. Tym bardziej, że są bogatym źródłem związków mineralnych (żelazo, magnez, potas) oraz błonnika. Nie wiem, czy wiecie, ale mąka kokosowa zawiera najwięcej błonnika spośród wszystkich dostępnych mąk. Na koniec, warto również wspomnieć, że orzechy nerkowca znacząco podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która zmniejsza apetyt i poprawia samopoczucie.
Co prawda, mam świadomość, że te kulki kokosowe nie są z podstawowych składników. Ale z drugiej strony orzechy, wiórki kokosowe czy olej kokosowy pewnie znajdziemy w większości spiżarni osób zdrowo odżywiających się. Podobnie mus kokosowy, który można już bez problemu kupić w sklepach ze zdrową żywnością. I z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to jest moje cudowne odkrycie ostatniego czasu. Serio, można go zajadać prosto ze słoika, dodawać do deserów, a kawa z łyżką musu kokosowego smakuje wprost niebiańsko.
Tak czy inaczej, jeżeli potrzebujecie prostego, szybkiego deseru lub przekąski i jesteście fanami kokosowych smaków to musicie je zrobić. I nie zapomnijcie pochwalić się efektami.
Miłego dnia! ?
Zdrowe kulki kokosowe
Składniki:
- ½ szklanki (75 g) nerkowców
- ½ szklanki (50 g) wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
- 2-3 łyżki mąki kokosowej
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca namoczyć. W tym celu, orzechy umieścić w misce, zalać wodą i odstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia, nerkowce odsączyć (wodę zostawić), dodać wiórki kokosowe, ksylitol, mus kokosowy, olej kokosowy, około 4-5 łyżek wody spod nerkowców oraz sól i zmiksować na w miarę gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej ksylitolu i ponownie zmiksować.
- Do masy dodać mąkę kokosową, wymieszać łyżką i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stężała.
- Po tym czasie formować nieduże kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku.
Czy można czymś zastąpić orzechy nerkowców?
Myślę, że doskonale sprawdzą się migdały, orzechy brazylijskie lub coś podobnego.
Jaki jest sposób na obtaczanie kulek w wiórkach? Nie trzymają się do kulek, a jak mocniej przycisnę to kulka się rozwala….
Potrzebowałam na szybko metody obtaczania kulek, więc włączyłam swoją kreatywność i już piękne Rafaello gotowe. Pozdrawiam 🙂 Gdyby komuś, wiórki nie trzymały się powierzchni kulek to proszę pytać, podpowiem 😉 Pozdrawiam:)
Super 🙂 daj proszę znać jak smakowało 🙂
I napisz proszę co to za sposób, być może komuś się przyda, nie wiem dlaczego u mnie nie było tego problemu 🙂
Bardzo pyszne, chociaż mojemu mężusiowi brakowało wafelka ;( Myślałam, że to brak migdała może być problemem, więc zapobiegliwie umieściłam migdałka w każdej kuleczce 🙂 Jednak okazało się, że to nie wystarczyło ;))
Sposób na przyleganie wiórek jest prosty, wystarczy kuleczkę zanurzyć w roztopionym oleju kokosowym a potem w wiórkach. Jest jeszcze jedna tego zaleta, kiedy otoczka zastygnie w lodówce, robi się z niej jakby cieniutka skorupka, lekko chrupka:)) Polecam wypróbować, jest lepszy efekt i wiórki się nie obsypują 🙂
Wow, genialny pomysł. Dziękuję 🙂
Proszę bardzo i na zdrówko 🙂