Moja przygoda z goframi rozpoczęła się z przytupem, od zielonych gofrów szpinakowych i zdecydowanie kupiła domowników, od tej pory szpinak u nas w domu kojarzony jest tylko z zielonymi goframi… Ale czym byłby blog bez klasycznej wersji z prostych, podstawowych składników. Sami daliście mi do zrozumienia, że nie zawsze macie w domu świeży szpinak. Dlatego dzisiaj mam dla Was podstawowy przepis na chrupiące, puszyste gofry. Idealne z waniliowym serkiem, świeżymi owocami, słodkim pudrem z ksylitolu, z czym tylko chcecie. Można sobie odrobinę pofolgować i puścić wodze fantazji.
Zatem jak zrobić idealne, chrupiące i lekkie gofry?
Samo przygotowanie gofrów nie jest niczym skomplikowanym, o ile tylko macie gofrownicę. Ale skoro czytacie ten tekst, domyślam się, że już jesteście szczęśliwymi posiadaczami lub planujecie taki zakup. Duży wpływ na smak gofrów ma właśnie gofrownica i lepiej stawiać na te o większej mocy (moja gofrownica ma moc 1400 W), a następnie wyczuć swój sprzęt i do niego dostosować długość pieczenia lub trzymać się wytycznych na instrukcji obsługi. Niestety, bez dobrej gofrownicy nie będzie dobrych gofrów. Poza tym, sekretem doskonałych gofrów są dobrze ubite białka, które należy bardzo delikatnie wmieszać do ciasta. Dzięki temu gofry są lekkie niczym chmurka i mają perfekcyjny kształt. Pamiętajcie również, że nie powinno się otwierać gofrownicy w takcie pieczenia, ponieważ gofry bedą gumowate i niesmaczne.
Tyle teorii, a teraz do dzieła Kochani!
Miłego dnia! ?
Gofry – podstawowy przepis
Składniki:
- 2½ szklanki (370 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej jasnej
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 2 duże jajka (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki (60 ml) oleju
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubione dodatki (ksylitol w pudrze, owoce, serek twarogowy wymieszany z ksylitolem i wanilią)
Przygotowanie:
- Mleko, żółtka, miód oraz olej dokładnie wymieszać (do mieszania składników używam blendera kielichowego). Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
- Białka z solą ubić na pianę.
- Następnie do masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
- Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe, ewentualnie można studzić na kratce.
Bardzo dobry przepis na gofry. Przerobiłam wcześniej już kilka innych i żaden nie przypadł mi do gustu aż tak bardzo jak Twój:) Pyszne i chrupiące. Takie powinny być gofry!