Zielona jest trawa w maju, zielona jest moja nowa kawiarka, zielone może być ciasto i zielone są dzisiejsze gofry. Nikt się nie oprze tej zieleni, nawet największe niejadki zahipnotyzuje i zjedzą gofry z ochotą. W międzyczasie odkryją, że to jest pyszne. Bo jest…
Bez obaw, sam smak szpinaku jest niewyczuwalny, więc możecie je spokojnie zajadać w wersji na słodko. Ale to właśnie te zielone liście sprawiają, że gofry mają cudowny, soczyście zielony kolor i więcej wartości odżywczych, niż tradycyjna wersja.
Tak wiem, ponad pięć lat prowadzenia bloga i pierwszy przepis na gofry, ale (nie wiem czy jest się czego wstydzić) nigdy wcześniej nie miałam gofrownicy. Do tej pory ten przysmak zarezerwowany był na wakacje nad Bałtykiem. Dopiero na początku kwietnia pojawiła się w naszym domu ONA gofrownica i stała się bożyszczem dzieci. Gofry to teraz najcenniejsza nagroda. Najlepiej, o zgrozo, z toną bitej śmietany. Ale bez paniki, matka czuwa.
Mimo wszystko… głównym impulsem do kupna gofrownicy byliście Wy, bo najczęstszym pytaniem jakie dostawałam było, czy mam jakiś przepis na gofry… ha… teraz mam i to jaki… zatem korzystajcie, chwalcie się efektami i piszcie jakie chcecie następne. Może coś wytrawnego? Jestem pewna, że z tym sprzętem podbiję świat 😉
Miłej soboty Kochani!
Zielone gofry ze szpinakiem na słodko
Składniki:
- 80 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki (30 ml) oleju
- 2 łyżki miodu
- mała szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ – ½ łyżeczki skórki otartej z limonki (opcjonalnie) lub ⅓ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ksylitol w pudrze
- syrop klonowy
- miód
- serek waniliowy
- świeże owoce
- konfitury
- owoce liofilizowane
- suszone owoce
- wszystko czego dusza zapragnie
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem oraz skórką z limonki/pastą waniliową na gładką masę.
- Dodać mleko, mąkę orkiszową/pszenną, żółtko, miód, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na pianę.
- Pianę z białek bardzo delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Porcje ciasta nalewać na kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy).
- Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami.