fbpx
Fit Na słodko

Jogurtowe lody mango

Jogurtowe lody mango

Czerwcowa pogoda nie rozpieszcza, słońca u nas jak na lekarstwo… Ale przywołujemy lato pełnymi słońca, domowymi lodami w egzotycznym wydaniu, na bazie słodkiej pulpy z mango, lekkiego jogurtu i mlecznej śmietanki z delikatnie cytrusową nutą. W poniedziałek pierwszy dzień lata, mam nadzieję, że się nie oprze takiemu powitaniu.

Co więcej, jogurtowe lody mango są ekstremalnie proste, z maksymalnie prostym składem o absolutnie fenomenalnym smaku. Cały sekret przyjemnej konsystencji lodów tkwi w kilkukrotnym mieszaniu ich podczas mrożenia. Nic skomplikowanego, a skuteczność 100%.

Lato wróć! ☀️

Miłego weekendu!

Jogurtowe lody mango

Jogurtowe lody mango

Pełne słońca, jogurtowe lody mango na bazie pulpy z mango, kremowego jogurtu greckiego i mlecznej śmietanki z delikatną cytrusowo-waniliowa nutą. Pyszne!
Czas przygotowania:10 minuty
Czas mrożenia:5 godziny
Czas całkowity:5 godziny 10 minuty
Kategoria: Deser, FIT, FIT deser
Tagi: domowe słodycze, fit, fit deser, fit lody, limonka, lody mango, lody, lody jogurtowe, lody mango, mango, miód, sok z limonek

Składniki:

  • szklanki (400 g) pulpy z mango
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu greckiego
  • ½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu lub do smaku
  • ½ – 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

  • Jogurt grecki wymieszać z pulpą z mango, syropem klonowym/miodem, sokiem z limonki oraz pastą waniliową.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszysty krem.
  • Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodać masę jogurtową z mango.
  • Gotową masę przełożyć do pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, do zamrożenia. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny, co około 30 minut (czyli 4-6 razy), masę dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera, aby nie tworzyły się kryształki lodu.
Jogurtowe lody mango
5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *