Czerwcowa pogoda nie rozpieszcza, słońca u nas jak na lekarstwo… Ale przywołujemy lato pełnymi słońca, domowymi lodami w egzotycznym wydaniu, na bazie słodkiej pulpy z mango, lekkiego jogurtu i mlecznej śmietanki z delikatnie cytrusową nutą. W poniedziałek pierwszy dzień lata, mam nadzieję, że się nie oprze takiemu powitaniu.
Co więcej, jogurtowe lody mango są ekstremalnie proste, z maksymalnie prostym składem o absolutnie fenomenalnym smaku. Cały sekret przyjemnej konsystencji lodów tkwi w kilkukrotnym mieszaniu ich podczas mrożenia. Nic skomplikowanego, a skuteczność 100%.
Lato wróć! ☀️
Miłego weekendu!
Jogurtowe lody mango
Pełne słońca, jogurtowe lody mango na bazie pulpy z mango, kremowego jogurtu greckiego i mlecznej śmietanki z delikatną cytrusowo-waniliowa nutą. Pyszne!
Składniki:
- 1½ szklanki (400 g) pulpy z mango
- 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu greckiego
- ½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
- 2 łyżki soku z limonki
- 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu lub do smaku
- ½ – 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
- Jogurt grecki wymieszać z pulpą z mango, syropem klonowym/miodem, sokiem z limonki oraz pastą waniliową.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszysty krem.
- Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodać masę jogurtową z mango.
- Gotową masę przełożyć do pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, do zamrożenia. W trakcie mrożenia przez pierwsze 3 godziny, co około 30 minut (czyli 4-6 razy), masę dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera, aby nie tworzyły się kryształki lodu.