I tak moje jesienne przepisy zastał śnieg, ale nie zamierzam rezygnować z ich pokazania. W końcu, grzechem byłoby zachować to ciasto tylko dla siebie. Delikatnie słodkie, mięsiste i bardzo sycące, czekoladowe ciasto słodzone daktylami, wypełnione całymi, soczystymi gruszkami. Smaczne i bardzo efektowne. Doskonałe z karmelem daktylowym.
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami bazuje głównie na zdrowych, wartościowych produktach. Pełnoziarnistej mące orkiszowej będącej źródłem złożonych węglowodanów i błonnika, naturalnie słodkich suszonych daktylach oraz niewielkiej ilości ksylitolu, który w przeciwieństwie do białego cukru, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ciasto wyśmienicie komponuje się z słodkimi, soczystymi gruszkami, które dodatkowo dodają sto punktów do wyglądu. Co więcej, karmel daktylowy, poza ciastem, doskonale sprawdzi się do innych deserów, takich jak pieczone jabłka, naleśniki, czy gofry. Koniecznie spróbujcie.
Częstujcie się przepisem i trzymajcie się ciepło!
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
Składniki:
Forma 11 cm x 25 cm
- 150 g suszonych daktyli
- 1 szklanka (130 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki (180 ml) mleka zwykłego lub roślinnego
- 2 łyżki (50 g) oleju kokosowego
- 2 jajka
- ⅓-½ szklanki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Karmel daktylowy:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- ok. ½ szklanki wody (tyle, żeby karmel nie był zbyt gęsty)
- 1 łyżka masła orzechowego
- sól do smaku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 3 nieduże dojrzałe, odpowiednie do pieczenia gruszki (jeżeli będą zbyt twarde nie upieką się dobrze)
Przygotowanie:
- Przygotować karmel daktylowy: suszone daktyle zalać gorącą wodą (ok. ½ szklanki) i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie dodać masło orzechowe i całość zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeżeli chcemy solony karmel, można dodać soli do smaku.
- Daktyle do ciasta zalać mlekiem i dobrze podgrzać. Zdjąć z palnika dodać olej kokosowy, wymieszać, przestudzić i zblendować na gładką masę.
- Gruszki obrać, delikatnie ściąć od doły (aby stabilnie stały w formie).
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać jajka, a następnie masę daktylową.
- Na koniec, dodać suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
- Masę przelać do formy (11 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć gruszki wtykając je w ciasto.
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto podawać z karmelem daktylowym.