Dzisiaj serwuję kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad.
Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dosyć lekkie, ale sycące danie. Jego sekretnym składnikiem jest odrobina sera Grana Padano, który sprawia, że całość jest niezwykle kremowa. Dla mnie, nie mniej istotnym smaczkiem jest zielona pietruszka dodająca wiosennej świeżości, lekkości i aromatu. Odrobina zielonego zawsze robi dobrze w tego typu połączeniach. Na koniec chrupiący akcent w postaci prażonych ziaren słonecznika. Uwielbiam takie małe sztuczki, ponieważ potrafią zupełnie odmienić talerz i wzbogacić smak całości.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało. Trzymajcie się ciepło.
Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 200 g suchego makaronu jasnego lub pełnoziarnistego (kokardki, świderki, muszelki itp.)
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 mała (250 g) cukinia
- 250 g – 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- ½ szklanki (125 ml) śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżki startego sera Grana Padano
- sól
- pieprz
- ½ pęczka natki pietruszki
Dodatkowo (opcjonalnie):
- natka pietruszki do dekoracji
- podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy oraz masła, dodać kurczaka, obsmażyć, i zdjąć z patelni.
- Następnie na tą samą patelnię dodać pokrojone w plastry pieczarki (w razie potrzeby dodać odrobinę oliwy) i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumienią i również zdjąć z patelni.
- Po raz kolejny na tą samą patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając, żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki.
- Do podsmażonej cebuli dodać cukinię startą na grubych oczkach (cukinii nie obieramy) i chwilę smażyć, aż zmięknie.
- Dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki i wymieszać.
- Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać Grana Padano oraz posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
- Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem.
- Makaron podawać na ciepło z natką pietruszki i opcjonalnie podprażonymi ziarenkami słonecznika.