Ten rok zaczynamy klasyką w odmienionym wydaniu. Zapraszam na mini szarlotki – pachnący, soczyście owocowy, rozpieszczający aromatem deser w bezcukrowej wersji. Połączenie rozpływającego się w ustach, maślanego, kruchego ciasta, chrupiącej, orzechowej kruszonki i dużych kawałków słodkich jabłek z nutą cynamonu.
Śmiało zapisujcie przepis i trzymajcie się ciepło!
Orzechowe mini szarlotki FIT
Mini szarlotki to aromatyczny, soczyście owocowy, rozpieszczający smakiem deser na każdą okazję. Połączenie kruchego ciasta, chrupiącej, orzechowej kruszonki i słodkich jabłek.
Ilość porcji: 4 szarlotki o śr. 10 cm
Składniki:
Spód:
- ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- ½ szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
- ⅓ kostki (65 g) zimnego masła
- 1 żółtko
- ¼ szklanki ksylitolu w pudrze
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 25 g masła
- 1-2 łyżki ksylitolu w pudrze
- 30 g dosyć drobno zblendowanych orzechów laskowych, włoskich lub wymieszanych
Nadzienie:
- 3 średnie jabłka Szara Reneta lub inne przeznaczone do pieczenia
- 1 łyżka (25) miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- mała szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki (wymieszanej jasnej i pełnoziarnistej) dodać pokrojone masło, żółtko, ksylitol w pudrze, ziarenka wanilii. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść(ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę bardzo zimnej wody.
- Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Przygotować jabłka: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie lekko podsmażyć na patelni z miodem, cynamonem i opcjonalnie małą szczyptą kardamonu tak aby zmiękły, ale nie rozpadły się.
- Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, ksylitol w pudrze, zblendowane orzechy i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm.
- Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto podzielić na 4 części i przełożyć na lekko posmarowane tłuszczem foremki. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza foremki ciasto.Rada: Zamiast foremek do tartaletek można użyć foremek do muffinek, wtedy ciastka są mniejsze i wychodzi ich więcej.
- Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć np. fasolą i piec 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- Usunąć obciążenie, na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, całość posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne ok. 25 min., do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
- Po upieczeniu szarlotki można oprószyć odrobiną ksylitolu w pudrze.