Planujecie już świąteczne wypieki? U mnie sezon na babki – czas start! W tym roku otwieram go przepisem na przeboską babkę czekoladowo-orzechową, która smakiem przywodzi na myśl popularną nutellę.
Babka czekoladowo-orzechowa jest banalnie prosta i niezbyt czasochłonna w przygotowaniu. Dzięki orzechom ma ciekawą, nieco kruszącą strukturę. Ciasto nie jest ani zbyt mokre, ani zbyt suche. Niezwykle aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów laskowych i kakao, którego smak podbija polewa czekoladowa. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kultowego murzynka.
Babka czekoladowo-orzechowa
Babka czekoladowo-orzechowa jest banalnie prosta i niezbyt czasochłonna w przygotowaniu. Dzięki orzechom ma ciekawą, nieco kruszącą strukturę. Ciasto nie jest ani zbyt mokre, ani zbyt suche. Niezwykle aromatyczne z wyraźnym posmakiem orzechów laskowych i kakao, którego smak podbija polewa czekoladowa.
Ilość porcji: 12 porcji
Składniki:
Babka:
- Forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
- 100 g tartych orzechów laskowych
- 3 duże jajka
- ½ szklanki (125 ml) oleju rzepakowego
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g całych orzechów laskowych
Polewa:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- orzechy laskowe do dekoracji
- tłuszcz do wysmarowania formy i 1-2 łyżki tarych orzechów laskowych do obsypania formy
Przygotowanie:
- Całe orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie dosyć drobno posiekać RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami.
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać mleko i olej.
- Na koniec, dodać mąkę wymieszaną z tartymi orzechami laskowymi, posikanymi orzechami, kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i krótko wymieszać szpatułką/łyżką tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartymi orzechami. Piec około 45-50 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
- Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Gotową babkę udekorować polewą czekoladową i dodatkowymi posiekanymi, uprażonymi orzechami laskowymi.
Obłędne zdjęcia 🙂
Dziękuję 🙂