Pyszne burgery warzywne z boskim sosem orzechowym. Idealne na ciepło i na zimno, do buddha bowl, do obiadu lub tak jak u mnie do buły.
Doskonałe wegeburgery przygotujecie z najzwyklejszej włoszczyzny z dodatkiem kaszy jaglanej. Powiało nudą? Ależ skąd, te burgery mają aromatycznego, orientalnego twista w postaci imbiru, kuminu oraz kremowego sosu z masła orzechowego i mleczka kokosowego. Jestem pewna, że niejednego pozytywnie zaskoczą swoim smakiem.
Do przepisu świetnie sprawdzą się domowe bułki orkiszowe z TEGO PRZEPISU.
Trzymajcie się!
Najlepsze burgery warzywne
Pyszne burgery warzywne z boskim sosem orzechowym. Idealne na ciepło i na zimno, do buddha bowl, do obiadu lub tak jak u mnie do buły.
Ilość porcji: 10 kotletów
Składniki:
Wegeburgery:
- 1 (ok. 150 g) duża marchewka lub dwie mniejsze
- 1 (ok. 100 g) pietruszka
- kawałek (ok. 150 g) selera
- ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- ½ szklanki (70 g) sezamu
- 1 duża cebula
- ½ szklanki (60 g) zmielonych płatków owsianych
- ¼ szklanki (60 ml) oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- pęczek natki pietruszki
- imbir, kumin, sól i pieprz do smaku
Sos orzechowy:
- ½ szklanki (120 ml) mleczka kokosowego (może być light)
- 3-4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100%
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- kumin, chili, sól do smaku
Dodatkowo:
- bułki
- sałata
- pomidor
- ogórek
- papryka
- czerwona cebula
Przygotowanie:
- Sezam delikatnie podprażyć na suchej patelni.
- Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Marchew, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju.
- Natkę pietruszki drobno pokroić.
- Następnie wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, doprawić i dokładnie wymieszać rękoma, tak aby uzyskać kleistą masę (zmielone płatki najlepiej dodawać na końcu, stopniowo, aż masa będzie miła odpowiednią, klejącą konsystencję).
- Z gotowej masy wysmarowanymi olejem rękoma formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Burgery piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie czasu kotlety ostrożnie odwrócić na drugą stronę.
- Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić według własnego smaku.
- Na koniec, bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą przekroić, jedną połowę posmarować sosem orzechowym, nałożyć sałatę, następnie gotowy kotlet, plaster pomidora i papryki, kilka plasterków ogórka i plasterek cebuli. Całość przykryć drugą połową bułki.