fbpx
Na słodko

Eton mess z mango

Eton mess - bita śmietana, beza, mango

Słoneczny bałagan z mango, czyli wariacja na temat popularnego deseru Eton mess. Słodkie połączenie puszystej bitej śmietany, chrupiącej bezy i aromatycznych owoców.

Staram się przygotowywać zdrowsze wersje deserów, ale słodka beza i bita śmietana to moja słabość. Próbowałam piec bezę z ksylitolem, z erytrytolem, z aquafaby, ale to zupełnie nie to. Może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby na zdrowszą wersję bezy? Jakiś złoty składnik? Szczególny sposób przygotowywania? Poratujcie proszę.

Tymczasem zostawiam Wam przepis na obłędne deserki w słoiku Eton mess z mango.

Eton mess z mango

Eton mess z mango

Słoneczny bałagan z mango, czyli wariacja na temat popularnego deseru Eton mess. Słodkie połączenie bitej śmietany, chrupiącej bezy i aromatycznych owoców.
Czas przygotowania:15 mins
Czas całkowity:15 mins
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: beza, bita śmietana, deser, deserwsłoiku, mango, śmietanka, szybkideser, wanilia
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • 200 g dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru lub innego słodzika
  • ¼ łyżeczki pasty waniliowej
  • kilka (ok. 40 g) małych bez
  • 1 duże dobrze dojrzałe mango

Przygotowanie:

  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, jeżeli używacie i pastę waniliową.
  • Mango obrać i pokroić w kostkę lub zblendować (u mnie część mango zblendowałam i pomieszałam z kawałkami).
  • Następnie w słoiczkach/pucharkach układać kolejno pokruszoną bezę, bitą śmietanę i owoce. Podawać od razy po przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *