
Upalne lato i sezon na arbuzy, lepiej być nie może. Dlatego zdradzę Wam mój sposób na letnie, arbuzowe orzeźwienie – cudownie chłodzącą, pyszną lemoniadę arbuzową. Do dzieła!
Lemoniada arbuzowa
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa, którą przygotujecie w kilka chwil.
Składniki:
- ok. 1 kg dobrze dojrzałego, słodkiego arbuza (obranego, bez skórki)
- 2-3 szklanki (500 ml – 750 ml) wody
- sok z 1-2 cytryn
- ok. 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego – ilość zależy od słodkości arbuza
- mięta i kostki lodu do podania
Przygotowanie:
- Arbuza pokroić na mniejsze kawałki i usunąć jak najwięcej pestek. Następnie zmiksować za pomocą blendera na gładką masę i przecedzić przez sitko, aby usunąć resztki pestek.
- Dodać miód lub syrop klonowy do smaku oraz sok z cytryny.
- Na koniec, całość uzupełnić wodą, ja lubię gęstą, więc dodaję ok. 500-700 ml, ale można dodać więcej.
- Podawać schłodzoną z kostkami lodu i miętą.