Dynia w każdej postaci i do wszystkiego – to moje hasło jesieni. A poniżej przepis na gęsty, aromatyczny krem z pieczonej dyni ze słodko-kwaśnymi, soczystymi jabłkami. Idealny na chłodne jesienno-zimowe dni. Cudownie sycący i rozgrzewający, a kto nie kocha błogiego ciepła ogarniającego całe ciało. Jeżeli do tej pory robiliście zwykły krem z dyni, przy następnej okazji koniecznie spróbujcie tego magicznego połączenia. Pycha!
Krem z pieczonej dyni z jabłkami
Gęsty, aromatyczny krem z pieczonej dyni ze słodko-kwaśnymi, soczystymi jabłkami. Idealny na chłodne jesienno-zimowe dni.
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
Krem:
- 1 średnia dynia hokkaido, czyli około 800 g – 900 g przygotowanej już dyni, z wydrążonymi pestkami, dyni hokkaido nie obieramy
- 1 (ok. 120 g) marchew
- mała pietruszka
- 2 średnie (ok. 400 g – 450 g) jabłka
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- bulion
- oliwa
- ok. ½ łyżeczki imbiru
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny
- grzanki lub groszek ptysiowy np. orkiszowy
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z dyni wystarczy wydrążyć pestki, nie obieramy).
- Dodać obraną, przekrojoną na połowę cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
- Na koniec umyć, obrać, pokroić w ćwiartki jabłka i dodać do warzyw.
- Całość skropić oliwą i piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Po tym czasie upieczone warzywa i owoce przełożyć do garnka i zalać bulionem, tak aby je przykrył (ok. 1-2 cm ponad poziom warzyw, jednak ilość bulionu najlepiej dostosować do tego jak gęsty krem lubimy), całość gotować 15-20 minut.
- Dodać imbir, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zmiksować na gładki krem (jeśli zupa jest zbyt gęsta można teraz dodać więcej bulionu).
- Krem podawać z łyżką śmietany/jogurtu oraz grzankami/ptysiowym groszkiem (np. orkiszowym) lub innymi ulubionymi dodatkami.
Sama przykładam dużą uwagę do tego w czym serwuję jedzenie. Co mi się w kuchni najlepiej sprawdziło:
Organizer na sztućce, pojemniczki na przyprawy, pojemniki na cukier/mąkę/płatki itp, kosz na owoce, deski do krojenia, duża deska drewniana z Ikea, kubki, szklanki, talerze (mamy z Ikea), kieliszki Garnki, patelnie, stojak na ręcznik papierowy, chlebak, maselniczki, moździerz, organizer na gąbkę/druciak, filtr do wody, woreczki z Ikea, doniczki na zioła, koszyczki na przyprawy, koszyk/wiaderko na ziemniaki, cebulę, czajnik, sitko, miski, wałek, naczynie żaroodporne, blaszki, mikser.
Jeśli szukalibyście ładnego serwisu obiadowo kawowego polecam Bokono https://bokono.pl/pl/p/Serwis-obiadowo-kawowy-Boss-Lawenda-6-osob32-el-Lubiana/1958
Mam ich serwis i jestem zadowolona z jakości wykonania