Słodkie, pyszne i zdrowe cytrynki z imbirem w miodzie, które przygotujecie w kilka chwil, a będą Was cieszyć dłuższy czas umilając jesienno-zimowe popołudnia. Wystarczy kilka cytryn, kawałek imbiru, dobrej jakości miód i odrobina chęci. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbaty lub porannej wody. Co więcej, ta magiczna mikstura naturalnie i skutecznie wzmocni Waszą odporność. Sami spróbujcie!
Cytrynki z imbirem w miodzie
Słodkie, pyszne i zdrowe cytrynki z imbirem w miodzie. Wystarczy kilka cytryn, kawałek imbiru, dobrej jakości miód i odrobina chęci. Cytrynki w syropie to świetny dodatek do jesiennej herbaty lub porannej wody.
Składniki:
Ilość składników zależy od wielkości słoika.
- cytryny
- kawałek imbiru
- dobrej jakości miód
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Imbir obrać i również pokroić w plasterki.
- Następnie w wyparzonym, szczelnie zamykanym słoiczku układamy na zmianę plasterki cytryny, 2-3 plasterki imbiru, polewamy 2-3 łyżkami miodu i tak do zapełnienia naczynia.
- Na koniec dopełniamy miodem, aby cytryny w całości były zatopione. Odstawiamy na ok. 1-2 dni, aby składniki "przegryzły się". Cytrynki przechowuję w lodówce i dodaję np. do herbaty lub wody (przestudzonych, aby miód nie stracił swoich właściwości).