Czas na mój ulubiony przepis na domowy chleb z garnka, który mogłabym piec codziennie. Pachnący, mięciutki, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły solidnie posmarowany masłem.
Do tego chleba nie potrzebujesz zakwasu, wystarczy trochę czasu i chęci oraz garnek z pokrywką nadający się do użycia w piekarniku (najlepiej sprawdzi się ciężki, żeliwny).
Chrupiący chleb z garnka
Pachnący, mięciutki domowy chleb z garnka, który najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły solidnie posmarowany masłem.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- 1-1⅓ łyżeczki soli
- 1½ szklanki (350 ml-370 ml) wody
- mąka pszenna do podsypywania
- sezam lub mak opcjonalnie
Przygotowanie:
- Obie mąki przesiać i wymieszać z solą oraz drożdżami.
- Dodać wodę i paroma ruchami ręki lub drewniane łyżki wymieszać.
- Miskę przykryć najlepiej lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
- Następnego dnia wylać ciasto na dobrze obsypany mąką blat i uformować kulę i zostawić na 15 minut.
- Po tym czasie ponownie uformować kulę i i energicznie przełożyć do durszlaka lub koszyczka wyłożonego ściereczką, dobrze obsypanego mąką.
- Całość odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut.
- W czasie wyrastania chleba, piekarnik wraz z włożonym garnkiem nagrzać do 240°C.
- Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego garnka (najlepiej przekręcając durszlak/koszyczek tak, aby ciasto wpadło do garnka), chleb można delikatnie pędzelkiem posmarować wodą i obsypać sezamem lub makiem, następnie przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut.
- Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy kolejny 15 minut.
- Gotowy chleb studzimy na kratce.