Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania chrupiącej bułki z kremowym camembertem, delikatną, dobrej jakości wędliną oraz słodkim twistem w postaci dżemu z fig. Całość cudownie dopełniają prażone nasiona słonecznika lub orzechy włoskie oraz świeży tymianek. Kanapka świetnie się sprawdza się do lunch boxa.
Obiecuję, że warto poświęcić te pięć minut na przygotowanie kanapki, aby móc rozpieścić kubki smakowe wyjątkowym połączeniem smaków i tekstur. Poniżej znajdziecie krótki przepis, który Wam w tym pomoże 👇
Chrupiąca bułka z camembertem i dżemem z fig
Bułka z kremowym camembertem, delikatn, dobrej jakości wędliną oraz dżemem z fig.
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 ulubiona bułka lub
- 2 duże kromki chleba najlepiej na zakwasie
- kawałek camemberta
- 3-4 plastry szynki
- 1 łyżka dżemu z fig
- świeży tymianek
- opcjonalnie nasiona słonecznika lub orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Przekrojoną na pół bułkę grillujemy lub chwilkę opiekamy w piekarniku.
- Dolną części bułki smarujemy dżemem z fig.
- Następnie układamy kolejno pokrojony w plastry camembert, plasterki wędliny, świeży tymianek oraz opcjonalnie prażone nasiona słonecznika lub posiekane orzechy włoskie. Podajemy od razu po przygotowaniu.