Chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na aromatyczny, pyszny krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki. Dzięki temu, że składniki pieczemy, przygotowanie zupy nie jest przesadnie angażujące. Dodatkowo, pieczone warzywa mają niepowtarzalny, głęboki smak, zupełnie inny, niż gotowane, czy smażone. Proces pieczenia wydobywa z nich wyjątkowy aromat oraz naturalną słodycz i przenosi na wyższy poziom smaku.
Krem z pieczonych pomidorów i czerwonej papryki doskonale sprawdzi się jako lekka przystawka przed głównym posiłkiem, ale może również stanowić samodzielny lunch lub kolację w połączeniu z ptysiowym groszkiem lub chrupiącymi grzankami. Co więcej sprawdzi się zarówno w cieplejsze dni, jak i cudownie otuli i rozgrzeje w zimowe popołudnia.
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
- 1 kg słodkich, dojrzałych pomidorów
- 1/2 kg mięsistej, czerwonej papryki
- ok. 300-500 ml bulionu
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa
- sólo i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry.
- Pomidory również przekroić na pół i ułożyć na blaszce rozcięciem do góry.
- Dodać ząbki czosnku w łupinach.
- Całość polać szczodrze oliwą i piec przez 30–40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Po tym czasie warzywa wyjąć z piekarnika, gorącą paprykę przełożyć do szczelnie zamykanego, plastikowego pojemnika i odstawić na ok. 15 minut.
- Następnie pomidory i paprykę obrać ze skórki i przełożyć do garnka wraz z sokiem który jest na blaszce, wycisnąć ząbki czosnku, zalać bulionem i gotować 15-20 minut.
- Doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować, opcjonalnie z 2-3 łyżkami śmietany (zamiast miksować ze śmietaną można podawać porcję z łyżką śmietany), na gładki krem.
- Krem podawać z grzankami, ptysiowym groszkiem (u mnie orkiszowy) lub innymi ulubionymi dodatkami.