![Pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym](https://i0.wp.com/fitsweet.me/wp-content/uploads/sites/4/2020/04/PieczoneWarzywa5blog-683x1024.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Dzisiaj mam dla Was coś w rodzaju inspiracji, aniżeli tradycyjnej receptury. Bowiem w doborze warzyw do pieczenia jedynym ograniczeniem są nasze upodobania oraz zawartość lodówki. Gdzie obecnie to drugie może mieć nawet większy wpływ na to co ostatecznie wyląduje piekarniku, niż preferencje, a tym bardziej przepis. Ale nawet zwykłe pieczone ziemniaki z przyprawami i sosem czosnkowym są czymś za co dałabym się pokroić. Uwielbiam! I nie przesadzę chyba, jeżeli powiem, że pieczone warzywa to moje comfort food i izolacyjna wersja Buddha bowl na ciepło.
Pieczone warzywa mają niepowtarzalny, głęboki smak. Zupełnie inny, niż gotowane, czy smażone. Proces pieczenie wydobywa z nich 100 procent aromatu oraz naturalną słodycz i przenosi na wyższy poziom smaku. Dodatkowo, ten sposób obróbki termicznej jest dużo zdrowszym wariantem ukochanego przez większość smażenia.
![Pieczone warzywa](https://i0.wp.com/fitsweet.me/wp-content/uploads/sites/4/2020/04/PieczoneWarzywa1-683x1024.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Pieczony czosnek
Jednak tym co wyróżnia te warzywa na tle innych to często pomijany w pieczeniu czosnek, który wzbogaca ich smak słodkawą, lekko pikantną nutą. I tutaj mam dla Was ciekawostkę: czosnek przed pieczeniem powinno się delikatnie ugnieść i odstawić na kilka minut. A to dlatego, że cenna dla zdrowia allicyna nie występuje w nim naturalnie. Allicyna powstaje, kiedy ściany komórek czosnku zostaną uszkodzone i dojdzie do połączenia się alliiny i allinazy. Zabieg zgniecenia i odczekania kilku minut daje szansę, aby ten proces zaszedł, zanim wysoka temperatura zniszczy allinazę. Z kolei już powstała alliacyna jest na tyle wytrzymała, że przetrwa pieczenie, czy gotowanie zachowując swoje prozdrowotne przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze właściwości. Proste, a jakie genialne!
Co więcej, taki talerz pełen witamin i szczęścia przygotujecie dosłownie w kila chwil. Wystarczy umyć, obrać, albo i nie, warzywa, oprószyć ulubionymi przyprawami i od tego momentu siedzi się z nosem przyklejonym do szyby piekarnika, czekając aż te apetycznie się zarumienią. Chyba, że w między czasie pokusicie się o przygotowanie lekkiego sosu jogurtowo-czosnkowego. Naprawdę warto!
Koniecznie dajcie znać czy spróbujecie. A może u Was pieczone warzywa już są stałym punktem jadłospisu?
Miłego dnia!
![Pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym](https://i0.wp.com/fitsweet.me/wp-content/uploads/sites/4/2020/04/PieczoneWarzywa33-683x1024.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym
Składniki:
Warzywa:
- 4-5 niedużych ziemniaków
- 2 bataty
- 1 szklanka (200 g) ugotowanej ciecierzycy
- 2 pietruszki
- 1 nieduża cebula
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka oleju do ciecierzycy
- wędzona papryka
- chili
- tymianek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sos czosnkowy:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Czosnek delikatnie ugnieść i odstawić na kilka minut.
- Ziemniaki dokładnie umyć, jeżeli to możliwe nie obierać i pokroić w ćwiartki.
- Bataty i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki jak frytki.
- Cebulę obrać i przekroić na pół.
- Przygotowane warzywa natrzeć olejem, oprószyć przyprawami (sól, pieprz, wędzona papryka, chili, tymianek) według upodobań i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
- W miedzy czasie ugotowaną ciecierzycę wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli, pieprzu, wędzonej papryki oraz odrobiną chili.
- Po 15 minutach do warzyw dołożyć przygotowaną ciecierzycę i piec jeszcze około 20 – 25 minut, aż ciecierzyca będzie lekko chrupiąca, a warzywa wyraźnie się zarumienią. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt suche.
- Przygotować sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
- Na upieczone warzywa wycisnąć ząbki czosnku i podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.
![Pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym](https://i0.wp.com/fitsweet.me/wp-content/uploads/sites/4/2020/04/PieczoneWarzywa2-683x1024.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Piękne apetyczne zdjęcia! Aż chce się jeść <3
Dziękuję ☺️