Lekka, warzywno- owocowa sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym i soczystymi truskawkami. Idealna na wiosenno-letni lunch.
Wiosenna sałatka z groszkiem cukrowym i mozzarellą
Lekka, warzywno- owocowa sałatka z groszkiem cukrowym, idealna na wiosenno-letni lunch.
Ilość porcji: 1
Składniki:
- garść ulubionej sałaty
- 130 g świeżego groszku cukrowego
- 5 małych kuleczek mozzarelli
- kilka świeżych truskawek
- garść orzechów włoskich lub pistacji
- kilka jadalnych kwiatów do dekoracji opcjonalnie
- oliwa
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek i smażyć mieszając od czasu do czasu, przez ok 5 minut, aż groszek lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiący.
- Na talerzu ułożyć sałatę, kulki mozzarelli, przekrojone na pół truskawki i groszek cukrowy.
- Całość posypać posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
- Gotową sałatkę polać przygotowanym sosem i od razu podawać.