PAD THAI – jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków… Smaczne połączenie makaronu ryżowego z warzywami, jajkiem i soczystymi kawałkami kurczaka w pikantnym słodko-kwaśnym sosie.
Przygotowanie PAD THAI polega na podsmażaniu kolejno składników, a na koniec połączenie ich z intensywnym sosem. Gotowy makaron podajemy z orzeszkami ziemnymi, posiekaną dymką oraz limonką.
Zatem przenieśmy się na tętniący życiem targ w samym sercu Bangkoku, gdzie w powietrzu wibruje cudowny aromat przypraw mieszający się z gwarem ulicznego życia i odkryjmy magię tajskiej kuchni.
PAD THAI
PAD THAI – jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków…
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 1 (ok. 350 g) pierś kurczaka pokrojona w małe paseczki
- 2 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 150 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 dymki
Sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ½-1 łyżeczka płatków chili
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
- W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać posiekaną w piórka szalotkę oraz starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
- Dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i podsmażyć.
- Dodać jajka i podsmażyć wszystko cały czas mieszając, aż jajka się zetną i podzielą na małe kawałki.
- Następnie dodać ugotowany makaron, chwilę smażyć, dodać sos i smażyć kolejne około 2 minuty.
- Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę, ponownie wszystko wymieszać i smażyć ostatnie 3-4 minuty.
- Gotowy makaron posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, resztą dymki i skropić sokiem z limonki.