fbpx
Na obiad Na słono

PAD THAI – tajska klasyka

PAD THAI - tajska klasyka

PAD THAI – jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków… Smaczne połączenie makaronu ryżowego z warzywami, jajkiem i soczystymi kawałkami kurczaka w pikantnym słodko-kwaśnym sosie.

Przygotowanie PAD THAI polega na podsmażaniu kolejno składników, a na koniec połączenie ich z intensywnym sosem. Gotowy makaron podajemy z orzeszkami ziemnymi, posiekaną dymką oraz limonką.

Zatem przenieśmy się na tętniący życiem targ w samym sercu Bangkoku, gdzie w powietrzu wibruje cudowny aromat przypraw mieszający się z gwarem ulicznego życia i odkryjmy magię tajskiej kuchni.

PAD THAI

PAD THAI – jedno z najbardziej kultowych dań kuchni tajskiej. Festiwal kolorów, aromatów i smaków…
Czas przygotowania:20 minutes
Kategoria: Kuchnie świata, Lunch, Na obiad
Tagi: czosnek, dymka, jajka, limonka, makaron ryżowy, orzeszki ziemne, pad thai, sos rybny

Składniki:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 1 (ok. 350 g) pierś kurczaka pokrojona w małe paseczki
  • 2 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 dymki

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½-1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie:

  • Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
  • W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem dodać posiekaną w piórka szalotkę oraz starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
  • Dodać pokrojonego w paseczki kurczaka i podsmażyć.
  • Dodać jajka i podsmażyć wszystko cały czas mieszając, aż jajka się zetną i podzielą na małe kawałki. 
  • Następnie dodać ugotowany makaron, chwilę smażyć, dodać sos i smażyć kolejne około 2 minuty.
  • Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę, ponownie wszystko wymieszać i smażyć ostatnie 3-4 minuty.
  • Gotowy makaron posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi, resztą dymki i skropić sokiem z limonki.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *