Niebanalne, chrupiące tosty z wędzonym łososiem, kremowym awokado i jajkiem w koszulce – eksplozja smaków i różnorodnych tekstur.
Tost z wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce
Niebanalne, chrupiące tosty z wędzonym łososiem, kremowym awokado i jajkiem w koszulce – eksplozja smaków i różnorodnych tekstur.
Ilość porcji: 1 tost
Składniki:
- 1 kromka ulubionego pieczywa najlepiej na zakwasie
- ½ dobrze dojrzałego awokado
- 1 plaster wędzonego łososia
- sałata
- 1 jajko + 1 łyżeczka octu
- szczypiorek
- sok z limonki
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować jajko w koszulce: w tym celu jajko w temperaturze pokojowej wbić do małej miseczki. Do niedużego garnka wlać wodę na wysokość ok. 6 cm i zagotować. Zmniejszyć moc palnika, dodać ocet i za pomocą łyżki, mieszając zrobić wir, delikatnie przelać jajko, gotować ok. 2 i 1/2 – 3 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku papierowym
- Kromkę chleba opiec w tosterze lub na patelni.
- Na kromce ułożyć sałatę oraz pokrojone w plasterki awokado i skropić je sokiem z cytryny.
- Następnie na plastrach awokado ułożyć wędzonego łososia oraz jajko w koszulce.
- Na koniec, całość doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem.
W przepisie zastąpił bym łososia jakąś dobra wędlinką i wtedy było by idealnie. Może jakaś szyneczka z Zalasku?
https://zpm-karol.pl/product/szynka-swojska-z-zalasku-500g/