Mięciutki, wilgotny, aromatyczny, po prostu pyszny chlebek marchewkowy ze słonecznikiem. Ciasto z dodatkiem marchewki i mąki owsianej jest bardziej odżywcze, bogatsze w witaminy, minerały oraz błonnik. Oprócz tego „zielony” składnik korzystnie wpływa na ich strukturę, sprawiając że jest bardziej wilgotne i lepiej zachowuje świeżość. Marchew to także świetne źródło naturalnej słodyczy.
Chlebek marchewkowy ze słonecznikiem
Mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny, po prostu pyszny chlebek marchewkowy ze słonecznikiem. Ciasto z dodatkiem marchewki i mąki owsianej jest bardziej odżywcze, bogatsze w witaminy, minerały oraz błonnik.
Składniki:
Forma: keksówa o wymiarach 11 cm x 25 cm
- 2 szklanki (200 g) tartej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szklanka (140 g) mąki pszennej
- ½ szklanki (70 g) mąki owsianej
- ½ szklanki drobnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- ⅓ szklanki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę pszenną i owsiną, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
- Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać roztopione, wystudzone masło oraz olej.
- Do masy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki wmieszać tartą marchewkę.
- Na koniec, dodać wymieszane suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników!
- Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać ziarnami słonecznika.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.