Jeśli szukacie wypieku, który rozgrzeje wasze serca, dobrze trafiliście! Mam dla Was przepis na mięciutkie, cudownie pachnące, aromatyczne cynamonki z jabłkiem. Już sam proces ich przygotowywania i pieczenia wprowadza cudowny nastrój błogiego spokoju, wypełniając dom atmosferą ciepła, beztroski i harmonii. Ciepłe bułeczki to słodkie remedium na jesienne chłody i spadki nastroju. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub rozgrzewającej herbaty.
Bo czy może być coś lepszego niż zapach świeżych, maślanych bułeczek? Częstujcie się przepisem na cynamonki z jabłkiem i niech się Wam dobrze piecze!
Na blogu znajdziecie również przepis na klasyczne cynamonki.
Cynamonki z jabłkiem
Puszyste, cudownie pachnące i aromatyczne cynamonki z jabłkiem. Słodkie remedium na jesienne chłody i spadki nastroju.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki (280 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ⅓ szklanki (80-100 ml) ciepłego mleka
- ¼ kostki (50 g) masła
- ¼ szklanki (50 g) drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie (7-8 g) suchych drożdży
- mała szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kg jabłek do pieczenia
- 1 łyżka (20 g) masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki miodu
Lukier(opcjonalnie):
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Nadzienie:
- Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Przygotowane jabłka smażyć na patelni z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem, aż zmiękną i rozpadną się.
Ciasto:
- Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
- Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
- Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można również użyć do wyrabiania robot kuchenny z odpowiednią koncówką.
- Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm (prostokąt 20 cm x 30 cm).
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie z jabłek, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki (1 cm – 1,5 cm), które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż bułeczki się zarumienią.
- Gotowe drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Lukier:
- Cukier puder wymieszać z połową wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Gotowe ślimaczki udekorować lukrem.