Czekolada ma swoich wiernych fanów na całym świecie. To właśnie z myślą o nich zostawiam tutaj przepis na moją ulubioną tartę czekoladową. Deser, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze – delikatny, rozpływający się w ustach kruchy spód oraz intensywny, głęboki smak czekolady w formie aksamitnego kremu.
Tarta czekoladowa sprawdzi się niezależnie od okazji – czy to rodzinne przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu chwila słodkiej przyjemności – zawsze będzie trafionym wyborem. A już mały kawałeczek z pewnością zaspokoi chęć na małe co nieco.
Doskonałym dodatkiem do tarty czekoladowej będą posiekane, prażone orzechy np. laskowe, a także świeże owoce takie jak borówki lub maliny.
UWAGA! Tarta czekoladowa z tego przepisu może uzależniać.
Tarta czekoladowa
Składniki:
- Forma o średnicy 25 cm
Kruchy spód:
- 1½ szklanki (240 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
- ¾ kostki (150 g) zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy
- 1 jajko
- ½ szklanki (60 g) cukru pudru
- ½-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- mała szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 30%
- 50 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 2 garści orzechów laskowych
- wiórki czekoladowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Całe orzechy laskowe delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać. RADA: Kiedy orzechy laskowe podprażymy na suchej patelni, warto pozbyć się cienkiej, brązowej skórki, która je pokrywa. Wystarczy w tym celu potrzeć uprażone orzechy między palcami.
Kruchy spód:
- Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki posiekać nożem i szybko wyrobić (można użyć miksera z odpowiednią końcówką).
- Następnie wykleić ciastem lekko natłuszczoną formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i całość odstawić na co najmniej 30 – 40 min. do lodówki.
- Schłodzony spód wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem.
- Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
Nadzienie:
- W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
- Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.
- Masę wyłożyć na wystudzony spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
- Kiedy masa delikatnie zastygnie posypać posiekanymi orzechami laskowymi i wiórkami czekolady. Następnie ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie. Gotową tartę przechowywać w lodówce.