Kolejna letnia, kolorowa propozycja sałatkowa. Soczysta, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni.
Jeżeli lubicie sałatki z owocowym akcentem, zapraszam również po przepis na
SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ
Składniki (2 porcje):
Sałatka:
1 plaster (300 g) arbuza bez pestek
2 garści rukoli
1/2 ogórka
1/4 czerwonej cebuli
10 czarnych oliwek
1 plaster (80 g) sera feta
kilka listków mięty
Sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.
2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie.
3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty.
4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.
5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem.