Dzień dobry, zapraszam Was na wspólne śniadanie. Dzisiaj serwuję puszyste placuszki, delikatnie słodkie z oryginalnym posmakiem bazylii, polane musem z brzoskwiń. Śniadanie wprost stworzone na długie, mgliste, leniwe poranki i nie tylko, bo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, więc można je również przygotować przed wyjściem do pracy czy na uczelnię. To doskonały pomysł na lekkie, a zarazem sycące śniadanie.
Jeżeli lubicie śniadaniowe placuszki zapraszam Was również na PEŁNOZIARNISTE PLACUSZKI Z AMARANTUSEM oraz PLACUSZKI OWSIANO-BANANOWE Z ORZECHAMI
Składniki (9-10 placuszków):
Placuszki:
1 dobrze dojrzały banan
0,5 szklanki (125 ml) mleka (może być roślinne)
0,5 szklanki (70 g) mąki (może być pełnoziarnista)
1 jajko
1 łyżka (15 g) cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki (3 g) proszku do pieczenia
duża garść świeżej bazylii
Mus:
2 dobrze dojrzałe brzoskwinie
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
1 łyżka (15 g) cukru trzcinowego
Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1) Banana, mleko oraz bazylię zmiksować blenderem na gładką masę.
2) Do przygotowanej masy bananowo-bazyliowej dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier, wymieszać dokładnie rózgą kuchenną i odstawić na czas przygotowania musu.
3) Przygotować mus: brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha blendera, dodać sok z cytryny oraz cukier trzcinowy i zmiksować na jednolity mus.
4) Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (na małym ogniu, żeby się nie przypalały) z olejem kokosowym.
RADA: Sprawdzonym trikiem jest smarowanie każdorazowo (przed każdą smażoną porcją) patelni olejem kokosowym za pomocą ręcznika papierowego, zapobiega to nadmiernemu nasiąkaniu placuszków tłuszczem, a jednocześnie placuszki nie przywierają.
5) Gotowe placuszki podawać z musem brzoskwiniowym od razu po przygotowaniu.
pycha śniadanko 🙂
Dziękuję 🙂