fbpx
Fit Na obiad Na słono Sałatki

Kuskus z pieczonymi warzywami

Kocham jedzenie, które można przyrządzić szybko, bez większego wysiłku, ze składników, które zalegają w kuchennych szafkach lub na dnie lodówki, a przy tym jest smaczne, zdrowe i na dodatek dobrze się prezentuje. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Jesienna kompozycja aromatycznych, pełnych smaku pieczonych warzyw, delikatnej kaszy kuskus i rozgrzewających przypraw. Do tego garść prażonych ziaren słonecznika i z tak przygotowanym talerzem można zaszyć się pod kocem, żeby obejrzeć ulubiony serial. A jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia i coś zostanie na następny dzień, możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie i spałaszować na lunch, na ciepło lub na zimno, jak wolicie, ponieważ tak i tak smakuje doskonale. Smacznego!

Składniki (3-4 porcje):

1 szklanka (200 g) kaszy kuskus
1 marchewka
1 pietruszka
1 średni burak czerwony
kawałek (ok. 50 g) selera
kilka (ok. 300 g) różyczek kalafiora
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju

Sos:

4 łyżki oleju
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
2 łyżki soku cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki imbiru
sól

Przygotowanie:

1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał o 0,5 cm poziom kuskusu, odczekać 5 min, rozdrobnić widelcem i odstawić).

2) Warzywa umyć, obrać, natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 min (najlepiej sprawdzać patyczkiem lub widelcem na bieżąco, czy warzywa są miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia).

3) Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni.

4) Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na sos.

5) Do kaszy kuskus dodać pieczone warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, podprażone ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki oraz sos i wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

6) Gotową sałatkę podawać na ciepło lub na zimno.

Kuskus z pieczonymi warzywami
Kuskus z pieczonymi warzywami
5/5 - (1 vote)

(2) Komentarze

  1. Weronika says:

    Uwielbiam kaszę kuskus w każdej postaci. Twój przepis bardzo mnie zaciekawił, dlatego musze go wypróbować. Co prawda mam ochotę trochę go zmodyfikować i kaszę zalać bulionem. Ostatnio tak robilam przy użyciu tego gotowego z butelki od Krakusa. Kasza z nim smakuje naprawdę wyśmienicie.

    1. Z tym bulionem to świetny pomysł na pewno wpłynie na plus 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *