Jak z pysznego ciasta zrobić FIT ciasto? Nic prostszego, wystarczy zastąpić tradycyjne składniki zdrowszymi odpowiednikami. Efekt bywa różny. Sztuką natomiast jest przygotować ze zdrowych składników równie smaczny albo nawet smaczniejszy deser.
Zawsze zaskakują mnie komentarze typu „Jakie to FIT ciasto? Przecież zawiera tłuszcz ?”. Dla wielu osób dieta to same wyrzeczenia, wszystko jest albo czarne, albo białe. Nie tędy droga. Jak wszędzie tak i tu należy znaleźć złoty środek, postarać się zastąpić niedobry tłuszcz zdrowszą wersją, zminimalizować ilość, niekoniecznie wyeliminować. Dobry tłuszcz w odpowiedniej ilości jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także, co istotne, jest nośnikiem smaku .
Co więcej nie każdemu będzie odpowiadało ciasto w całości z mąki pełnoziarnistej czy bardzo charakterystycznej w smaku gryczanej. Dobrze jest mieszać różne rodzaje, eksperymentować, albo przynajmniej zwykłą pszenną jasną zastąpić jasną orkiszową ( ?TUTAJ przeczytasz więcej o orkiszu). Cukier z kolei można zamieć na coś równie słodkiego, ale wartościowszego. Świetnie sprawdza się ksylitol, miód, stewia lub słodkie owoce. Wszystko zależy od rodzaju ciasta. Ale przede wszystkim nie dramatyzujmy, pamiętajmy, że to ma być PRZYJEMNOŚĆ – deser, czasami alternatywa dla jednego z posiłków i nie zjemy całego ciasta na raz, a tym samym całej szklanki mąki czy pół szklanki oleju.
Ostatecznie wybór zawsze należy do Was. Ja od dawna trzymam się zasady, że domowe wypieki, na których skład mam wpływ, zawsze będą zdrowsze niż sklepowe słodycze. Według mnie na tym właśnie polegają świadome wybory.
Jeżeli chodzi o słodkie FIT przepisy na blogu to moim jak i większości z Was ulubionym ciastem jest niezmienne chlebek bananowy oraz owsiane ciasto z jabłkami. Mam nadzieje, że dzisiejsze również Wam zasmakuje.
Owsiane ciasto pomarańczowe z FIT lukrem
Składniki:
Ciasto (forma o średnicy 22 cm):
- 1 szklanka (120 g) płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki (60 g) mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki (100 g) ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju
- 1 średnia (ok. 150 g) pomarańcza
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
FIT lukier pomarańczowy:
- 3 łyżki (30 g) ksylitolu w pudrze (można zmiksować zwykły na puder za pomocą blendera)
- 2 łyżki soku z pomarańczy (u mnie z czerwonej dlatego lukier jest różowy)
Przygotowanie:
Ciasto:
- Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę.
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i z całej otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok (ok. 1/3 szklanki).
- Następnie w jednej misce wymieszać: zmiksowane na mąkę płatki, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
- W drugiej misce wymieszać : jajka, ksylitol, olej oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy.
- Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut, do suchego patyczka.
Lukier:
- Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy tak aby uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek.
Fit ciasto bez podania makro?
Tak