Cold brew z pomarańczą to orzeźwiający napój kawowy, którego, w sezonie letnim, powinien spróbować każdy szanujący się kawosz i nie tylko. Kawa macerowana na zimno doskonale gasi pragnienie oraz posiada delikatny, czysty i naturalny smak.
Od jakiegoś czasu stałam się fanką alternatywnych metod przygotowywania małej czarnej, jak i szeroko pojętego slow coffee. Przyznam nawet, że odkrycie dripa było krokiem milowym w moim parzeniu i piciu kawy. Jednak od niedawna ze względu na wysokie temperatury stawiam na cold brew. I chociaż nie potrafię sobie odmówić pierwszej kawy z rana na ciepło, tak przez resztę dnia raczę się mrożoną z dodatkiem świeżej pomarańczy.
Zatem jak przygotować cold brew?
Do przyrządzania cold brew używam specjalnej butelki i pomimo, że nie jest to konieczna konieczność to naprawdę ułatwia życie, a już na pewno macerowanie. Reszta, czyli cały proces obsługi jest niezwykle prosty. Świeżo mieloną kawę, wsypują do specjalnego filtra, zalewam zimną wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmuję filtr z kawą, dodaje kostki lodu, plastry pomarańczy i gotowe. Później już tylko sięgam do lodówki kiedy tylko mam na to ochotę.
Zimny napar przygotowuję zazwyczaj z ziaren jasno bądź średnio palonych o wyraźnie owocowym profilu. Nie ma tutaj miejsca na chemiczne dodatki czy słabej jakości mieszanki. Sam czysty smak.
Próbowaliście? A może pierwsze cold brew jeszcze przed Wami? Ciekawa jestem jakie są Wasze doświadczenia z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Koniecznie napiszcie w komentarzach ?
Miłego dnia! ☀️
Cold brew z pomarańczą
Składniki:
Cold brew:
- 55 g jasno lub średnio palonych ziaren kawy dobrej jakości
- 700 ml zimnej, przefiltrowanej wody
Dodatkowo:
- świeża pomarańcza
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Świeżo zmielone ziarna kawy wsypać do filtra jeżeli używamy specjalnej butelki lub jakiegokolwiek szklanego, szczelnie zamykanego naczynia np. słoika.
- Kawę zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na conajmniej 10 h, ale czas ten można znacząco wydłużyć, w tym miejscu warto eksperymentować. Ja odstawiam na całą noc.
- Następnie wyjąć filtr z kawą lub napar dobrze odcedzić, jeżeli używamy innego naczynia.