Dostojna, elegancka pani beza z lekkim kremem mascarpone i dużą ilością sezonowych owoców. Deser z efektem WOW! Ale nie zawsze, ponieważ jak przystało na damę, beza nierzadko bywa kapryśna i potrafi wywrócić nasze plany do góry nogami.
Zatem jak zaprzyjaźnić się z bezą i zachwycić bliskich spektakularnie wyglądającym deserem?
Nie bez powodu dzisiejszy przepis bazuje na prawdziwych, świeżych białkach oraz prawdziwym, białym cukrze. Według mnie nie da się tych składników zastąpić. Przewałkowałam, a dokładniej przemiksowałam wiele kombinacji. Między innymi próbowałam przygotować bezę z ksylitolem oraz erytrolem. Plan wydawał się doskonały, ale rezultat nie do końca był zadowalający. Chłodny smak, zupełnie inna konsystencja i zdecydowanie ciemniejszy kolor.
Co więcej, jeżeli chcecie upiec bezę doskonałą, już przed włączeniem miksera uzbrójcie się w cierpliwość. Beza nie wybacza pośpiechu. Od tego jak na tym etapie ją potraktujemy zależy czy nasza piana wyjdzie stabilna oraz czy całość nie rozpłynie się w piekarniku. Dlatego dokładnie trzymajcie się każdego punktu przepisu.
Beza z kremem i owocami
Idealna beza z kremem i owocami jest krucha i chrupiąca z zewnątrz oraz delikatnie ciągnąca, piankowa w środku. Cudownie rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemny słodki posmak, który przełamują lekko kwaśne owoce.
Legenda głosi, że niektórym beza wybacza wszystko i zawsze wychodzi… koniecznie napiszcie w komentarzach jak to jest u Was?
Słonecznego dnia! ☀️
Beza z kremem i owocami
Składniki:
Beza:
- 4 duże świeże białka (dobrze oddzielone od żółtek)
- 3/4 szklanki (170 g) drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mała szczypta soli
Krem:
- 125 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki (125 ml) dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
Dodatkowo:
- sezonowe owoce
Przygotowanie:
Beza:
- Białka umieścić w metalowej misie miksera (może być również szklana, ale nie plastikowa) i rozpocząć ubijanie na niskich obrotach miksera. Kiedy białka delikatnie się spienią, dodać sól, powoli zwiększyć obroty miksera i ubijać do uzyskania lekko sztywnej piany.
- Następnie cierpliwie dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej miksując do całkowitego rozpuszczenia. Gotowa piana powinna być bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
- Pianę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, kilkoma sprawnymi ruchami, za pomocą łyżki lub szpatułki kuchennej, uformować okrąg o średnicy 18-20 cm i wyrównać boki ku górze. Ja lubię jak moja beza jest lekko falista.
- Bezę od razu! wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150° Celsjusza i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 100° Celsjusza i pieczemy kolejne 3 – 3 i 1/2 godziny (czas zależy od tego czy chcemy bardziej wypieczoną czy mniej). Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku.
Krem mascarpone:
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem.
Pavlova najlepszy deser do kawy!
Zdecydowanie to duet doskonały ?