Dutch Baby z jabłkami to jeden z moich ulubionych kryzysowych przepisów. Tylko z jajek, mąki, mleka oraz odrobiny słodzika możemy wyczarować obłędne drugie śniadanie lub zdrowy deser na jesienne smuteczki. Bo chyba nie ma tutaj nikogo, kto poza tymi podstawowymi składnikami, nie miałby jesienią w domu soczystych jabłek oraz zapasu rozgrzewającego cynamonu.
Pieczony naleśnik w takiej formie różni się od tych tradycyjnych, ma przyjemnie chrupiące brzegi i miękkie, wilgotne wnętrze. Rozpieszcza nienachalną słodyczą i wypełnia dom cudownym aromatem wanilii i cynamonu. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, ponieważ im dłużej zwlekamy, tym bardziej opada, a ciasto staje się lekko gumowate. Zgadnijcie skąd wiem ? Tak czy inaczej mogłabym go teraz jeść na każde śniadanie.
Jesień to doskonały czas na proste, małe przyjemności, dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis z bliskimi!
Dutch Baby z jabłkami
Składniki:
Dutch baby:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 3 jajka
- 1/2 szklanki (65 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka 2%
- 1 łyżka (15 g) ksylitolu
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub naturalnej esencji waniliowej
- mała szczypta soli
- 1 jabłko
- 1 łyżka masła klarowanego
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka ksylitolu w pudrze
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki na naleśnik, poza masłem klarowanym oraz jabłkiem, wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
- Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 20 cm dodać masło klarowane, wlać przygotowaną masę, posypać kawałkami jabłka i piec w piekarniku około 20-25 minut, aż naleśnik wyraźnie się zarumieni.
- Gotowy Dutch Baby podawać gorący, oprószony mieszanką ksylitolu w pudrze oraz cynamonu.