Zasmarkany listopad zmienił się się w zasmarkany grudzień. Nasz dom od prawie miesiąca przypomina szpital. Kiedy jedni zdrowieją, padają kolejne ofiary. Ale nie poddajemy się, nastrajamy i łapiemy świąteczne fale. Dłonie grzejemy ściskając kubki pełne malinowej herbaty, myśli krążą wokół Gwiazdki, a w duszy gra symfonia korzennych przypraw. Gorzką rzeczywistość dosładzamy aromatycznymi, domowymi wypiekami, takimi jak dzisiejsze ciasteczka serowe z cynamonem.
Gwiazdeczki serowe to delikatnie słodkie, ekspresowe ciasteczka z kilku prostych składników, które strukturą przypominają ciasto francuskie. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty, ciepłego mleka lub kakao. Doskonałe na codzień, ale również w leniwe weekendowe popołudnia. Ciasto możecie zagnieść dzień wcześniej i następnego wspólnie z rodziną wypiekać. Najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu.
Sprawdź również mój przepis na:
⭐️ kruche ciasteczka migdałowo-cunamonowe oraz
⭐️ kruche ciasteczka z masłem orzechowym
Trzymajcie się ciepło!
Ciasteczka serowe z cynamonem
Składniki:
Ciasteczka:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła (można dodać więcej, wtedy będą bardziej maślane)
- 1 żółtko
- 1/2 laski wanilii (ziarenka)
Dodatkowo:
- 1/4 szklanki ksylitolu
- ½-1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki dodać twaróg, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz ziarenka wanilii i zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Po tym czasie, po kolei, każdą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, za pomocą wykrawacza wycinać ciasteczka, obtaczać w ksylitolu opcjonalnie wymieszanym z cynamonem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
- Gotowe ciasteczka studzić na kratce.
- RADA: Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wypiekać następnego. Ciasteczka smakują najlepiej w dniu pieczenia.
Wyglądają pysznie !
Dziękuję 🙂
smakowicie :))
ciekawy pomysł 🙂